Jednání o mzdách v Aholdu krachla, Sobotka je přesto optimistický

Praha - Intervence premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v kauza nízkých platů v řetězci Ahold se zatím míjí účinkem. Odboráři nizozemského řetězce se na dnešním jednání se zaměstnavateli na konkrétním řešení růstu mezd nedohodli.

"Obě strany projevily určitou míru pružnosti a dobrou vůli, aby bylo dosaženo dohody," uvedl však Sobotka. Zástupci zaměstnavatelů už v minulém týdnu uvedli, že by mzdy v příštím roce u provozních zaměstnanců mohly vzrůst v průměru o 8,5 procenta, pro rok 2018 o dalších sedm procent. Odboráři chtějí letos přidat jednorázově 1000 korun a v příštím roce požadují sedmiprocentní zvýšení mezd.

"Společnost Ahold signalizovala, že je ochotná se vrátit k určitému dorovnání zaměstnancům za rok 2016. Neřešili jsme detaily," dodal předseda vlády. Prohlásil, že je rád, že sociální dialog bude pokračovat.

Zaměstnancům Aholdu letos od 1. března vzrostly mzdy o tři procenta, což je u typického zaměstnance růst o 250 korun měsíčně. Současné platy tak dosahují poloviny průměrné mzdy v Česku a jsou podle odborů o málo vyšší, než je minimální mzda 9900 korun.

Psali jsme:
Nízké mzdy v Aholdu? Sobotka jednal s velvyslancem: Zisk jde do ciziny, na zaměstnance zůstane málo
 

Podle odborů je jádrem sporu rozdíl v přepočtech výše mezd provozních zaměstnanců pro letošní rok. Ahold tvrdí, že vzrostly o 11,7 procenta. Podle Odborového svazu pracovníků obchodu mzdy vzrostly jednou, a to o tři procenta od 1. března, další navýšení představovalo jen dorovnání mezd u dlouholetých zaměstnanců, kteří za stejnou práci pobírali nižší mzdu než nově příchozí pracovníci.

Části zaměstnanců podle společnosti vzrostly mzdy i k začátku října. Mělo jít o loajální zaměstnance, kteří jsou ve společnosti více než pět let. Ahold, který supermarkety Albert provozuje, v Česku zaměstnává 17.000 lidí.

Související

Supermarket Albert

Ahold v potížích. Zisk klesá, majitele obchodů Albert poškodily stávky

Maloobchodní společnosti Ahold Delhaize, která v České republice vlastní supermarkety a hypermarkety Albert, klesl ve druhém čtvrtletí provozní zisk meziročně o 11 procent na 594 milionů eur (asi 15,3 miliardy Kč). Hospodaření nadnárodní firmy poškodily dubnové stávky v některých jejích obchodech ve Spojených státech.
Soudy, ilustrační fotografie

Soud potvrdil dvoumilionové pokuty pro Ahold a Kaufland

Brno - Krajský soud v Brně potvrdil pokutu 800.000 korun pro Ahold, který provozuje prodejny Albert, a 1,08 milionu pro Kaufland. Řetězce tak prohrály spor se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI), která jim sečetla několik prohřešků.

Více souvisejících

ahold Bohuslav Sobotka mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 12 minutami

před 46 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Čtvrteční nehodu vlaku bez strojvedoucího šetří i policie

Policie vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který odjel bez strojvedoucího a po několika kilometrech vykolejil mezi Čisovicemi a Měchenicemi. Případem se zároveň zabývá i Drážní inspekce. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy