Ahold ustoupil tlaku odborů, zaměstnancům vzrostou mzdy

Praha - Provozní zaměstnanci společnosti Ahold, jako jsou prodavačky nebo skladníci, dostanou letos jednorázově 1000 korun jako dodatečnou odměnu. V příštím roce se jim zvýší základní mzdy v průměru o 8,5 procenta. Dnes se na tom dohodli odboráři s vedením společnosti. Uvedli to ve společném tiskovém prohlášení. Podle odborů berou provozní zaměstnanci Aholdu průměrně 12.500 Kč hrubého měsíčně, vedení společnosti uvádí částku o 3000 Kč vyšší včetně variabilního příspěvku.

Podle odhadu odborů pracuje v maloobchodu a velkoobchodu v ČR 180.000 lidí. Ahold v Česku zaměstnává 17.000 lidí. Provozuje síť obchodů pod jménem Albert. Odbory uvádí, že provozní zaměstnanci společnosti berou průměrně 12.500 Kč hrubého měsíčně, vedení společnosti uvádí částku o 3000 Kč vyšší včetně variabilního příspěvku.

Provozní pracovníci v obchodech by si měli polepšit od ledna příštího roku minimálně o pět procent. Letošní kolektivní vyjednávání v Aholdu provázel zájem nejvyšších představitelů odborů a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

„Díky velkému tlaku odborových organizací a podpoře předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly a také premiéra Bohuslava Sobotky se změnil postoj společnosti Ahold a dosáhli jsme společné dohody. Jsme tomu velmi rádi," uvedla předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu Renáta Burianová.

Psali jsme:
Zisk nizozemského Aholdu stoupl o 7,3 procenta, firmě se daří i v Česku Obsah nákupního košíku Čechů se za 25 let výrazně změnil
 

Středula tvrdí, že bez odborů by v žádném případě taková situace nenastala. „Na počátku chtěl zaměstnavatel dát 300 korun a v žádném případě nechtěl všem zaměstnancům zvyšovat mzdy o 8,5 procenta," řekl šéf odborářů.

Generální ředitel Aholdu v ČR Jesper Lauridsen uvedl, že dohoda vychází z plánu na zlepšení odměňování provozních zaměstnanců. "Jsem skutečně rád, že nyní můžeme na základě uzavřené dohody začít plánovat změny v odměňování provozních pracovníků v obchodech a již brzy jim budeme moci oznámit, co tato dohoda bude znamenat osobně pro jednotlivce," uvedl.

Sobotka kvůli sporu o platy dokonce jednal i s nizozemským velvyslancem, který měl informovat vedení nizozemské centrály i tamní ministerstvo zahraničních věcí o nízkých mzdách. Sobotka také vyzval české zaměstnance, aby si v době malé nezaměstnanosti říkali o vyšší mzdy. Teď podle něj vedení Aholdu vykročilo správným směrem. „Je to dobrý krok, aby se vystoupilo z toho, že v Albertu se platí pod hranicí příjmové chudoby," dodal.

Související

Supermarket Albert

Ahold v potížích. Zisk klesá, majitele obchodů Albert poškodily stávky

Maloobchodní společnosti Ahold Delhaize, která v České republice vlastní supermarkety a hypermarkety Albert, klesl ve druhém čtvrtletí provozní zisk meziročně o 11 procent na 594 milionů eur (asi 15,3 miliardy Kč). Hospodaření nadnárodní firmy poškodily dubnové stávky v některých jejích obchodech ve Spojených státech.
Soudy, ilustrační fotografie

Soud potvrdil dvoumilionové pokuty pro Ahold a Kaufland

Brno - Krajský soud v Brně potvrdil pokutu 800.000 korun pro Ahold, který provozuje prodejny Albert, a 1,08 milionu pro Kaufland. Řetězce tak prohrály spor se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI), která jim sečetla několik prohřešků.

Více souvisejících

ahold mzdy / platy Odbory

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy