Agrofert se brání: Soud neřešil vinu firmy Agrotec, Matula nemluví pravdu

Praha - Agrofert se dnes ohradil proti výrokům dozorujícího státního zástupce Zdeňka Matuly. V případu jde o zakázky mezi Českou poštou a hustopečskou firmou Agrotec.

Podle Matuly soud rozhodl, že firma Agrotec spáchala trestný čin, z něhož byla obviněna v případě manipulace se zakázkami. Její stíhání soud zastavil, protože vynaložila veškeré možné úsilí, aby protiprávnímu jednání zabránila.

"Tvrzení dozorujícího státního zástupce Zdeňka Matuly je nepravdivé. Městský soud v Praze se otázkou viny společnosti nezabýval a v rozhodnutí o zastavení trestního stíhání k žádnému závěru o vině společnosti Agrotec nedošel. Takový závěr ostatně ani přijmout nemohl, poněvadž ve věci ještě nebylo nařízeno hlavní líčení, natož meritorně rozhodnuto," uvedl dnes mluvčí koncernu Karel Hanzelka.

Soud podle něj pouze konstatoval, že firma není stíhatelná, protože splnila podmínky stanovené novelou zákona o trestní odpovědnosti právnických osob. "Ostatně ke zcela stejným právním závěrům došel právě dozorový státní zástupce Matula již v přípravném řízení, kde zastavil svým rozhodnutím stíhání České pošty. To mu však nebránilo v tom, aby v zásadě za stejné situace společnost Agrotec obžaloval," dodal mluvčí.

Podle Matuly postup soudu umožnila novela zákona o trestní odpovědnosti právnických osob, která vstoupila v platnost loni v prosinci. Žalobce proti rozhodnutí podal stížnost.

Psali jsme: Babišův Agrotec trestný čin spáchal, stíhání zastavila změna zákona  

Právní odpovědnost firem funguje v Česku od roku 2012. Stíháno bylo zhruba 700 právnických osob. Ve 200 případech soudy pravomocně rozhodly. Trest bývá většinou peněžitý, případně soudy nařizují zveřejnění rozsudku, což je také forma sankce. O zrušení právnické osoby rozhodly soudy jen několikrát.

Koncern Agrofert vlastnil až v době, kdy se měly manipulace s veřejnými zakázkami odehrávat, ministr financí Andrej Babiš. Na začátku letošního února vložil akcie svých firem kvůli zákonu o střetu zájmů do dvou svěřenských fondů. Zákon o střetu zájmů, jehož účinnost začala 9. února, mimo jiné omezuje firmám členů vlády přístup ke státním zakázkám a k dotacím.

V kauze kolem České pošty bylo obviněno deset lidí a čtyři firmy. Matula poslal obžalobu k soudu loni v červnu. Hlavní líčení zatím nebylo nařízeno. Spis nyní putuje se stížností státního zástupce k pražskému vrchnímu soudu, který definitivně rozhodne o tom, zda zanikla trestní odpovědnost firmy či nikoliv.

Související

Soud, ilustrační foto

Kauza zmanipulovaných tendrů České pošty: Soud udělil podmínky, Agrotec osvobozen

Bývalého zástupce generálního ředitele České pošty Richarda Soldána dnes pražský městský soud potrestal dvouletým podmíněným trestem v případu, který se týká údajného manipulování tendrů České pošty. O rok mírnější podmínku soud uložil jednateli společnosti Radekov Antonínu Hadačovi, jehož společnost podle obžaloby některé soutěže vyhrála.
Česká pošta, ilustrační fotografie

Manipulace s tendry České pošty? Bude nový soud, stíhaná je i firma Agrotec

Ke kauze, která se týká údajných manipulací s tendry České pošty, se pražský městský soud vrátí na konci února příštího roku. Vyplývá to z justiční databáze. Odvolací senát Vrchního soudu v Praze na konci letošního září zrušil rozsudek, který části obžalovaných uložil podmíněné tresty a další osvobodil. V případu je stíhána i společnost Agrotec patřící do svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO), městský soud ji původně obžaloby zprostil.

Více souvisejících

Agrotec Agrofert Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 27 minutami

Aktualizováno před 34 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 50 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy