Obžaloba v kauze ČEB byla den před zahájením procesu stažena

Praha - Pražské vrchní státní zastupitelství stáhlo obžalobu v kauze podezřelých úvěrů České exportní banky (ČEB). Případ se vrací k vyšetřování policii. Důvodem jsou nové skutečnosti zjištěné v uplynulých dnech, které mohou mít zásadní význam na právní kvalifikaci. Na dotaz ČTK to dnes uvedl dozorující státní zástupce Zdeněk Matula. Žalobci o zpětvzetí obžaloby rozhodli v úterý. Soud měl kauzu šesti bývalých vysoce postavených manažerů banky kvůli úvěrům do Číny a Tuniska začít řešit dnes.

Podle Matuly i po stáhnutí obžaloby pokračuje trestní stíhání všech obviněných v této kauze. "O zpětvzetí obžaloby jsem rozhodl na základě nových skutečností zjištěných v uplynulých dnech, které mohou mít zásadní význam na právní kvalifikaci jednání a které je třeba prověřit," sdělil ČTK Matula. Mluvčí soudu Markéta Puci uvedla, že státní zástupci obžalobu stáhli v úterý, tedy den před zahájením hlavního líčení.

První část případu se týká úvěru na zakoupení podílů v čínských společnostech China East Investment Limited a Metropolis Holding China Limited, kde byli obviněni bývalý předseda představenstva ČEB Lubomír Pokorný, místopředseda Miloslav Kubišta a členové představenstva Michal Bakajsa, Petr Goldmann a Karel Tlustý. Podle spisu v říjnu 2009 projednali žádost o úvěr přes 221 milionů korun, který byl uzavřen o tři měsíce později. Peníze dostala společnost ECM China, která byla dceřinou firmou developerské firmy ECM. Podle spisu je použila k nákupu dalších dceřiných firem, které přitom patřily pod mateřskou společnost.

Představenstvo banky podle spisu schválením transakce porušilo stanovy. Úvěr schválilo, i když nebyly splněny zákonné podmínky. ECM China Investment se za půjčku zaručila akciemi. V roce 2011 zkrachovala a ČEB o peníze přišla.

Psali jsme: Podíl problémových úvěrů ČEB klesl loni na 43 procent  

Druhá část kauzy se týká výstavby rezidenčního a obchodního komplexu v tuniském letovisku Hammamet. Policie obvinila bývalého uvěrového manažera ČEB Romana Vimera, který podle obžaloby chyboval při posuzování úvěru z června 2009, který získala tuniská firma M.F.M. Tourism, Hotels and Resorts na výstavbu luxusních apartmánů, již měla udělat jihlavská stavební firma PSJ. Manažer proti pravidlům banky spolupracoval s advokátem, kterého mu navrhl žadatel o úvěr místo toho, aby využíval služeb advokátní kanceláře, jež ČEB pomáhala v jiných případech v této lokalitě.

Podle spisu si neověřil, zda firma zastupovaná advokátem splnila všechny podmínky smlouvy, aby mohla úvěr čerpat. Podle policie podmínky nesplnila a úvěr čerpat neměla. ČEB vznikla škoda téměř 308 milionů korun. Tuniská firma stejně jako čínská peníze české bance dluží.

Pěti bývalým manažerům z představenstva ČEB hrozí až osm let vězení za porušování povinností při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku. Vimerovi až tři roky vězení. Z dnešního vyjádření Matuly vyplývá, že by se právní kvalifikace i možné tresty mohly v budocnosti změnit.

Policie či státní zástupci se zajímají i o další podezřelé úvěry ČEB. ČEB je součástí systému státní podpory exportu. Českým vývozcům poskytuje finanční produkty a poradenství pro export do rizikovějších teritorií a na nové perspektivní trhy.

Související

Karel Havlíček

Turecký projekt Adularya krachl. Ztráty pro Česko budou velké, přiznává Havlíček

Ztráta pro český stát kvůli nedokončenému tureckému projektu Adularya, na kterém se podílely české firmy, bude v každém případě velká. V tuto chvíli Česko hraje nejen o výši ztráty, ale také o další zakázky v Turecku a spolupráci s tureckými organizacemi. Novinářům to po dnešním jednání s tureckou ministryní obchodu Ruhsar Pekcanovou řekl český ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, který je společně s premiérem Andrejem Babišem a podnikatelskou delegací na třídenní návštěvě Turecka.
policie

Policie navrhla obžalovat pracovníka ČEB, měl způsobit obří škodu

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) navrhli obžalovat někdejšího pracovníka České exportní banky (ČEB), který podle nich poskytl financování dvěma projektům z let 2007 až 2010, a způsobil tak škodu zhruba 1,5 miliardy korun. Na webu policie o tom dnes informoval mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. Za porušení povinnosti při správě cizího majetku hrozí pachateli v případě pravomocného odsouzení až osmiletý trest vězení. Podle informací ČTK jde o případy spojené s obchody ve sklářství.

Více souvisejících

Česká exportní banka (ČEB) úvěry Čína

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy