CzechInvest loni zprostředkoval investice za 64 miliard, roste podíl high-tech projektů

Praha - České i zahraniční firmy plánují investovat v Česku více než 64 miliard korun. Sto nových investičních projektů v této hodnotě loni zprostředkovala státní agentura CzechInvest. Nejvíc v ČR investují firmy z Nizozemska, Německa, Rakouska a USA. Celkem by investice měly vytvořit 12.097 nových pracovních míst. Vyplývá to z údajů CzechInvestu a ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

Nových investičních projektů je 16. V dalších 84 případech jde o expanze firem, které již v Česku působí. Každý čtvrtý je zároveň tzv. high-tech projektem, tedy projektem s vyšší přidanou hodnotou. Největší loni dojednanou investicí je expanze společnosti Karsit Automotive ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku. Osmdesát procent investičních záměrů chce využít investičních pobídek.

"Žádoucí je další zvyšování podílu investic s vyšší přidanou hodnotou. Pomoci v tom může úprava systému investičních pobídek zaměřená nikoli na nová pracovní místa, ale na růst mezd a zvyšování životní úrovně obyvatel," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Psali jsme: Český export loni dosáhl rekordních čtyř bilionů korun, přebytek zahraničního obchodu vzrostl Řada Čechů živoří. Pod hranicí příjmové chudoby bylo loni 9,7 procent obyvatel  

Zahraniční investoři stojí za 78 projekty, tuzemští za 21. V jednom případě jde o společný projekt formou joint venture. Nejvíc loni v ČR investovaly firmy z Nizozemska, a to 16 miliard korun. Na druhém místě žebříčku investorů jsou Němci, třetí je Rakousko a čtvrté jsou USA. Meziročně se zvyšuje podíl čínských investic. Loni čínští investoři přislíbili investice za 3,2 miliardy korun, dvakrát více než v roce 2015.

Nejčastěji chtějí investovat podniky z automobilového průmyslu a ze sektoru kovodělného a kovozpracujícího a plastikářského. Nejvíce firem plánuje investovat v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Do Ústeckého kraje přinesou 24,1 miliardy korun a vytvoří 1949 nových pracovních míst. V případě Moravskoslezského kraje jde o 4,6 miliardy korun a 1688 nových pracovních míst.

Největším investičním projektem je expanze společnosti Karsit Automotive v Trutnově. Do rozšíření výroby autodílů firma investuje 2,7 miliardy korun a plánuje vytvořit 230 nových pracovních míst. Na druhém místě je expanze firmy Benteler International Aktiengesellschaft, která v průmyslové zóně v Klášterci nad Ohří investuje do výroby ocelových a hliníkových částí automobilových karoserií 2,5 miliardy korun a plánuje vytvořit 576 nových pracovních míst.

Psali jsme: Analytici: Za zpomalením růstu HDP byla nižší investiční aktivita Ekonomika EU letos vzroste o 1,8 procent, odhaduje komise. Jsou zde ale i rizika  

CzechInvest do budoucna předpokládá zvýšený zájem investorů z leteckého sektoru, kteří budou na dodavatelské úrovni následovat příkladu GE Aviation. "Jednání s českými dodavateli se již ostatně rozbíhají. Očekávat také lze oživení poptávky japonských investorů a relokaci firem působících ve Velké Británii na kontinentální Evropu," dodal generální ředitel CzechInvestu Karel Kučera.

"V souvislosti s orientací Česka na investice s vyšší přidanou hodnotou jsou zároveň možné odchody čistě výrobních firem za levnější pracovní silou. To by však na druhé straně uvolnilo dnes tak poptávanou pracovní sílu pro nové investice a reinvestice a mohlo vést k růstu mezd," dodal Kučera.

Související

Jozef Síkela

Americké investice v Česku prohlubují vzájemné vztahy mezi zeměmi

USA patří mezi největší země dle počtu realizovaných investic v České republice. Nejvíce investičních projektů bylo zaměřeno na automobilový průmyslu, strojírenství, letectví nebo vývoj softwaru. Na prvním U.S. - Czech Business fóru, které pořádala v týdnu Ambasáda Spojených států amerických na pražském Žofíně, představila agentura CzechInvest své služby zahraničním investorům. Akce se účastnil také ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Více souvisejících

czechinvest investice Jan Mládek

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 10 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy