Reorganizace huti Poldi má pokračovat, rozhodli věřitelé u soudu

Praha - Věřitelé dnes u pražského krajského soudu odhlasovali pokračování reorganizace kladenské huti Poldi. Společnosti hrozil konkurs kvůli dluhům. Soud ještě bude zkoumat, zda dlužník doloží, že zaplatí část dluhů a uzavřel dohody, které předpokládá v reorganizačním plánu. "Jakmile soud získá tyto informace, tak můžeme neprodleně přistoupit ke schválení reorganizace," uvedla soudkyně Jitka Sobková. Insolvenční správce i dlužník mají zprávu podat do dvou týdnů.

Společnost čerpá úvěry na pokrytí dluhů, reorganizace má pokračovat tak, že v nejbližších měsících bude značná část dluhů zcela uhrazena. Ve středu uzavřela Poldi smlouvu o dalším úvěru v hodnotě tří milionů eur (více než 80 milionů korun). O dalších úvěrech vedení společnosti jedná, povolení reorganizace společnosti vylepší situaci při vyjednávání. Aktuálně mají věřitelé vůči Poldi pohledávky zhruba 460 milionů korun.

"V tomto období se nám podařilo opravit veškerá zařízení, která se nacházela ve špatném stavu, bohužel došlo ke ztrátě náhradních dílů, které už nebylo možné na trhu zajistit, a proto jsme také museli sáhnout po inovativních řešeních, abychom tak zajistili opětovný chod," uvedl na dnešní schůzi věřitelů italský jednatel Poldi Adriano Zambon.

V současné době podle něj fungují všechna zařízení v komplexu kromě dvou, která ještě nebyla opravena, ale ta mají sloužit jako alternativní k těm již v provozu. "Jsme v pozici, kdy musíme veškeré dodávky platit předem," dodal jednatel. Jedná se o energie i suroviny.

K soudu dnes přišla zhruba desítka zástupců věřitelů. Insolvenční správce Michal Brychta uvedl, že Poldi spolupracuje a průběžně komunikuje se zaměstnanci a věřiteli. U části pohledávek má společnost domluvený splátkový kalendář. Zaměstnanců zůstalo v podniku zhruba 200, výroba je v provozu omezeně, jede například provoz tepelného zpracování nebo dokončující výroba. Společnost má dlouhodobé potíže s vyplácením mezd, nyní jsou zpožděné ty za leden.

Věřitelé se odpoledne sejdou ještě kvůli sesterské společnosti Poldi Trade, kterou vlastní stejný investor. Podle insolvenčního správce se předpokládá, že i v tomto případě věřitelé reorganizaci schválí. Je to pro ně výhodnější než konkurs, protože tak dostanou zpět větší část svých pohledávek.

Loni soud v rámci insolvenčního řízení povolil reorganizaci, o kterou zažádal nový investor, kterého zastupuje Zambon. Podle obchodního rejstříku patří společnost skupině Rucarto Limited zapsané na Kypru.

Krajský soud také v tomto týdnu začal samostatně projednávat kauzu bývalého šéfa Poldi Vladimíra Stehlíka. Ten před soudem odmítl obžalobu, podle které neodváděl peníze na zdravotní pojištění zaměstnanců nebo daň ze mzdy.

Související

Soud, ilustrační foto

Kladenskou Poldi koupila firma Opimo Trade, šlo už o pátou dražbu

Kladenská huť Poldi byla v elektronické aukci dnes prodána za 140 milionů korun, tedy za vyvolávací cenu. Koupila ji společnost Opimo Trade, která byla založena předloni. "Vydražitel splnil veškeré podmínky pro účast v dražbě," řekl dnes ČTK jednatel společnosti OK dražby Petr Sefzig. Aby byla dražba platná, musí vydražitel doplatit padesát milionů do 15 dnů. Jednatel firmy Opimo Trade Pavel Filipčík řekl ČTK, že jeho záměrem je obnovit v Poldi výrobu. Bude podle něj záležet na stavu podniku a situaci na trhu.
Ilustrační foto

I třetí dražba kladenské hutě Poldi je zmařená, firma nezaplatila

Kladno - Také třetí pokus o prodej kladenské hutě Poldi zkrachoval. Vydražitel včas nezaplatil, srpnová dražba firem Poldi a Poldi Trade je tudíž zmařená. ČTK o tom dnes informoval Michal Žižlavský za insolvenčního správce. Podnik, který je částí někdejšího rozsáhlého koncernu, je od loňského prosince v konkurzu a zaměstnanci dostali výpovědi. Insolvenční správce podle Žižlavského již zahájil přípravu přísnější exekutorské dražby.

Více souvisejících

Poldi Kladno firmy Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

před 6 hodinami

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 9 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 10 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 12 hodinami

Starliner nevzlétl. NASA a Boeing odložily plánovaný let s posádkou k ISS

Boeing na poslední chvíli odložil první let vesmírné lodi Starliner s astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici ISS, informovaly tiskové agentury. Odpočítávání se zastavilo dvě hodiny před plánovaným startem. Na palubě měli být dva Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy