Volba vrcholí: Kdo se stane šéfem ČT? Kandidáti představili svoje plány

Praha - Kandidát na šéfa České televize Petr Dvořák chce navázat na dosavadní působení v jejím čele, chce zachovat bezplatný příjem kanálů ČT po přechodu pozemního vysílání na standard DVB-T2 a zaměřit se na nová média. Uvedl to při své prezentaci před Radou ČT. Ta dnes volí nového ředitele ČT z pěti kandidátů. Další kandidát, Karel Novák, chce prosadit sloučení České televize a Českého rozhlasu. Martin Konrád chce televizi odklonit od komerčního směřování zpět k plnění její veřejnoprávní funkce.

Dvořák, který nyní televizi vede, slíbil pro další období kontinuitu v podobě hodnot, finanční i provozní stability a také stabilní manažerské vedení veřejnoprávní instituce.

Základní princip veřejné služby podle něj spočívá v její univerzálnosti, proto se nechce vydat cestou preferování jen některých žánrů nebo formátů. V původní tvorbě ČT vidí největší prostor v dramatické tvorbě. Klást důraz chce na historická témata, úspěšné komediální série a zmínil výrobu výpravného seriálu pro děti. Chce jít rovněž cestou mezinárodních koprodukcí.

Ve zpravodajství se chce zaměřit na poskytování ověřených důvěryhodných informací. Plánuje otevřít nové zahraniční zpravodajské posty i dostavbu budovy zpravodajství. ČT by se také měla stát dostupnou vzdělávací platformou pro všechny věkové skupiny, chystá založení divácké rady nebo ombudsmana ČT.

V rámci přechodu na standard DVB-T2 by podle Dvořáka měla ČT získat dva multiplexy místo stávajícího jednoho. To by jí umožnilo například paralelní vysílání sedmi zpravodajských relací z jednotlivých studií. Nově by měla vzniknout studia v Ústí nad Labem a Plzni.

V oblasti nových médií se chce zaměřit na mladé lidi, kteří před sledováním televizní obrazovky dávají přednost mobilním telefonům a počítačům. Na dotaz radního uvedl, že se mu nelíbí přebujelá byrokracie nebo uspořádání sídla ČT na Kavčích horách.

Oponenti mají jinou vizi

Myšlenka sloučení ČT a ČRo jakožto národního vysílatele není podle Nováka nová. V současnosti ale nabývá na aktuálnosti v souvislosti s nutností vyřešit financování obou institucí. Výhodou pro stát pak by mělo být, že by získal jednoho silného partnera k jednání.

Sloučení by si v prvním roce vyžádalo náklady 60 milionů při příjmech 30 milionů korun, ve čtvrtém roce by pak již mělo přinést zisk. Novák chce zároveň zavést indexovaný koncesionářský poplatek ČT a zavést jeho platbu za každou domácnost, která odebírá elektřinu a nikoliv za televizní přijímač.

Vzniknout by měla divize nových médií, která bude na stejné úrovni jako televizní a rozhlasové vysílání. Upozornil na to, že technologie v následujících letech změní konzumaci televizního obsahu. Součástí tohoto záměru je vytvoření veřejnoprávní laboratoře, která by technologie pro nové formy šíření veřejnoprávního obsahu vyvíjela.

Konrád chce televizi vrátit k vyrovnanému hospodaření. Podotkl, že z účtu televizních poplatků v poslední době ubylo 1,5 miliardy korun. Chce proto hledat úspory jak v provozu ČT, tak i ve výrobě pořadů. ČT podle něj vyrábí příliš draze. Nastínil také záměr postavit nové moderní nízkoenergetické sídlo televize místo budovy zvané Rohlík.

Člen rady Luboš Beniak podotkl, že rozpouštění peněz z účtu televizních poplatků je plánované na dlouhodobé investiční akce, které řeší podfinancování investic ČT v minulých letech.

V programové rovině hodlá Konrád klást důraz na původní českou hranou tvorbu, například na daleko více historických formátů, a také obnovit tradici komediálních formátů. Nehodlá spouštět další kanály.

Zpravodajství ČT je podle Konráda nejlepší na televizním trhu. Mělo by vyžadovat daleko více zdrojů. Čerpat informace z více agentur, více také využívat zpravodaje v regionech. Naopak by omezil počet zahraničních zpravodajů a spíše vysílal redaktory do centra dění v jiných zemí z Česka.

Související

Petr Dvořák, generální ředitel České televize pro EuroZprávy.cz

Generální ředitel České televize Petr Dvořák bude obhajovat funkci

Současný generální ředitel České televize (ČT) Petr Dvořák bude obhajovat funkci. Serveru Seznam Zprávy sdělil, že před veřejnoprávní televizí jsou nové výzvy, kterých se chce účastnit. Dvořák stojí v čele televize druhé volební období, které mu vyprší na konci září. Rada České televize vyhlásila výběrové řízení na šéfa ČT v polovině února. Uzávěrka přihlášek je 17. dubna, vybírat ředitele s mandátem do roku 2029 budou radní v červnu.

Více souvisejících

Petr Dvořák Česká televize DVB-T2 Český rozhlas

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy