Babiš čelí žalobě kvůli EET: Mystifikoval a plošně uráží podnikatele, tvrdí iniciativa

Praha – Ministr financí Andrej Babiš čelí žalobě kvůli elektronické evidenci tržeb (EET). Podala ji iniciativa Radostné Česko bez EET, která uvádí, že má 40.000 členů, zejména podnikatelů.

Cílem žaloby je před soudem prokázat, že Babiš v řadě tvrzení o EET mystifikoval veřejnost. Z ČR se stává „byrokratické peklo", tvrdil dnes na tiskové konferenci zakladatel iniciativy Boleslav Buzek.Podle něj je prakticky všechno, co Andrej Babiš nasliboval kolem EET, jinak.

„Kromě toho ministr Babiš plošně všechny podnikatele uráží, nadává jim do zlodějů a vrací náladu ve společnosti zpět do padesátých let. Už toho máme dost! Rozhodl jsem se proto podat na ministra financí žalobu, aby se před soudem oficiálně potvrdilo, že o EET mystifikoval," uvedl.

Babiš podle něj například na začátku roku tvrdil, že v gastronomii a ubytování vzrostly díky EET tržby o 100 procent. Podle březnových čísel Českého statistického úřadu však došlo k nárůstu jen o necelých osm procent. Rozporuje také tvrzení Babiše z prosince loňského roku, že EET by měla do státní pokladny přinést až 18 miliard korun ročně. „Tvrzení Andreje Babiše rozporují poslední statistiky i praxe z jiných zemí, kde se zavádělo EET nebo registrační pokladny. První vlna ukazuje, že v kombinaci se snížením sazby DPH je daňový přínos nepříznivý," dodal Buzek.

Pravda podle Buzka není ani to, že EET používá většina vyspělých států. Ze zemí G20 má pouze Itálie a Turecko mírnější formu registračních off-line pokladen.

Pro restaurace a ubytování EET začala loni 1. prosince a od letošního března se týká také podnikatelů ve velkoobchodu a maloobchodu. Od startu EET do dneška eviduje tržby přes 144.000 podnikatelů. Třetí fáze EETzačne 1. března 2018. Týkat se bude stánkového prodeje, občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, stejně jako prodeje na farmářských trzích nebo služeb účetních, advokátů a lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí také kadeřnice, vybraní řemeslníci, opraváři domácích spotřebičů nebo astrologové.

Ministerstvo financí ve svých materiálech uvádí, že by EET měla letos a příští rok přinést do státní pokladny v úhrnu navíc 22,6 miliardy Kč. V roce 2019, tedy po náběhu všech fází EET, by to mělo být dalších 1,8 miliardy korun.

Související

Účtenka s EET.

Asociace českého obchodu vyzvala vládu, aby znovu zavedla EET

Asociace českého tradičního obchodu vyzvala vládu, aby znovu zavedla elektronickou evidenci tržeb (EET). Podle ní by se tak narovnalo podnikatelské prostředí a zvýšily příjmy státu. Asociace tvrdí, že někteří obchodníci se mohou díky zrušení EET snáz vyhýbat placení daní, a to bez ohledu na to, zda umožňují platbu kartou či nikoliv. 

Více souvisejících

elektronická evidence tržeb EET Andrej Babiš Radostné Česko (iniciativa) Ekonomika Daně

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy