Za výpadkem roamingu O2 mohl být hackerský útok

Praha - Telekomunikační operátor O2 má od odpoledne problém s mezinárodními hovory v roamingu, nedaří se jich propojit tisíce. Porucha je u dodavatele, pracuje se na jejím odstranění.

Oznámil to mluvčí operátora O2 Hany Farghali. Jak dlouho bude výpadek trvat, není zatím jasné.

"Kvůli poruše na straně dodavatele mezinárodní konektivity mají naši zákazníci v cizině od odpoledních hodin problémy s přihlášením do mobilní sítě. Vzhledem k tomu, že porucha je na komunikačních uzlech zajišťujících kromě roamingu i mezinárodní hovory, jsou tito zákazníci nedostupní i pro volání z Česka" uvedl mluvčí. Společnost O2 pracuje na nápravě společně s dodavatelem, firmou Cetin.

Množství propojených mezinárodních hovorů, které jsou v roamingu, podle Farghaliho odpoledne kolísalo. Chvílemi se jich dařilo propojit jen 20 procent. Některé z tisíců nepropojených hovorů jsou podle mluvčího opakované pokusy o spojení. Není tak možné říct, kolika zákazníků se problémy dotýkají.

Výpadek by se neměl týkat datového připojení. Farghali kolem 22:30 uvedl, že datový tok je snížený, ale funguje.

Za rozsáhlým výpadkem roamingu zákazníků společnosti O2 v Česku a na Slovensku by mohl stát hackerský útok na mezinárodní ústřednu firmy CETIN, nebo softwarová chyba. Výpadek se od úterního odpoledne dotkl zhruba 250.000 klientů operátora O2, kteří jsou v zahraničí. Ti nemohli telefonovat a ani se jim nikdo nedovolal. Na dnešní tiskové konferenci to řekl člen představenstva firmy CETIN Michal Frankl.

CETIN provozuje mobilní i pevné sítě, které dříve patřily firmě O2. Ta stejně jako CETIN patří do skupiny PPF a je největším klientem CETINu.

Mezinárodní telekomunikační provoz odbavuje CETIN prostřednictvím dvou ústředen v Praze a v Brně, které se vzájemně zálohují. V úterý došlo z dosud nezjištěných příčin k přetížení jedné ústředny, které se pak přeneslo i na druhou ústřednu.

Podle generálního ředitele společnosti CETIN Petra Slováčka jde o vážný výpadek, který ve své kariéře nezažil. "Systém pro mezinárodní volání jsme nasadili před několika měsíci a fungoval bez problémů. S americkým dodavatelem pracujeme nepřetržitě na odstranění problému," uvedl Slováček. Podle Frankla bude firma problémy zákazníků O2 kompenzovat.

Samotné systémy podle Slováčka nejsou nefunkční, ale je zablokované připojení k nim z jednotlivých zemí. Těch svazků jsou přitom desítky až stovky a CETINu se je stále nedaří zprovoznit.

Související

Více souvisejících

o2 Roaming

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy