Greenpeace podala žalobu na valnou hromadu ČEZ

Praha - Vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský podal u Městského soudu v Praze žalobu na červnovou valnou hromadu společnosti ČEZ.

Rovenský v žalobě rozporuje přijatou změnu stanov společnosti. Tvrdí, že při jejich úpravě nebyly dozorčí radě firmy přiznány nové pravomoci, které jí měly být podle Státní energetické koncepce svěřeny nejpozději do konce roku 2015. Podle něj jde mimo jiné o povinnost schvalovat strategie společnosti dozorčí radou.

Stanovy ČEZ počítají mimo jiné s tím, že souhlas dozorčí rady představenstvo firmy nově potřebuje u investic nad půl miliardy korun realizovaných dceřinými firmami ČEZ. Dosud měla tuto povinnost jen mateřská ČEZ a.s., dceřiné firmy o akvizicích radu pouze informovaly.

Ve stanovách se změnil také článek o tom, kdo je oprávněn nahlížet do všech dokladů a záznamů týkajících se činnosti společnosti. Nově má toto oprávnění dozorčí rada jako celek a členové rady mohou toto oprávnění využívat jen na základě rozhodnutí rady. Dosud byli oprávněni členové rady nahlížet do dokumentů bez omezení.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž ČTK řekl, že valná hromada firmy se uskutečnila v souladu se všemi právními předpisy.

Související

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.
Jaderná elektrárna Dukovany Komentář

Česko hledá odpověď na zásadní otázku. Ano, či ne novým jaderným elektrárnám?

Nedávná analýza poradenské společnosti EGÚ Brno konstatovala, že Česká republika zůstala i v roce 2023 vývozcem elektřiny do zahraničí. Podíl exportu se sice snižuje, ale i tak jsme vyvezli devět terawatthodin (TWh) elektřiny, což je meziročně o pět TWh méně. Česko přitom samo spotřebuje elektřiny přes šedesát TWH za rok. Ale i tak se loni ČR stala čtvrtým největším exportérem elektřiny v EU. Člověk by z toho mohl mít, tak nějak na první dobrou, radost, jenže taková zpráva a přístup řady extremistických politiků, spíše posiluje řadu mýtů, dezinformací a odsudků o energetice.

Více souvisejících

ČEZ Greenpeace Jan Rovenský (Greenpeace) soudy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy