Lesy ČR kvůli kalamitě nabídnou firmám ukončení kontraktů dohodou

Hradec Králové - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) nabídne kvůli kůrovcovým a jiným kalamitám těžařským firmám předčasné ukončení kontraktů dohodou. O případném ukončení smluv chce podnik s firmami jednat do 9. října. V případě ukončení smlouvy státní lesy na dotčené územní jednotce vypíšou novou soutěž, uvedly dnes Lesy ČR. Firmy nyní ve státních lesích pracují na základě pětiletých tendrů, které jsou každý rok vypisovány na pětinu území Lesů ČR. Každoroční hodnota tendrů je v souhrnu v miliardách korun.

Podle vyjádření ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) na tiskové konferenci v sídle Lesů ČR může mít předčasné ukončení smluv negativní dopad na zisky podniku v roce 2018. Jak by dopad mohl být velký, nechtěl ministr odhadovat. Výzva partnerům Lesů ČR k jednání o ukončení smluv podle ministra vyplývá z usnesení vlády z 25. září. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.

"Pokud bychom striktně trvali na smlouvách, které jsou dnes, tak bychom mnoho firem mohli přivést do opravdu vážných existenčních problémů s velkými dopady právě na zaměstnanost a stabilitu sektoru, který už je dnes ve velice kritické situaci," řekl Jurečka. Pro firmy je nejhorší pád cen dřeva způsobený kalamitními těžbami ve střední Evropě. Firmy se ve vztahu k Lesům ČR řídí smlouvami uzavřenými v době stabilní situace na trhu.

"O záměru Lesů ČR víme, jde o reakci na kůrovcovou kalamitu a zasáhne to celý sektor. Nabídku Lesů ČR musíme teprve vyhodnotit," řekl ČTK Jan Pavlů z odboru komunikace holdingu Agrofert, kterému patří společnost Uniles z Rumburka na Děčínsku.

Podle generálního ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda je kolaps na trhu se dřevem tak zásadní, že by mohl vést až k likvidaci těžařských firem. Odhadl, že ukončování smluv k datu 31. prosince 2017 by mohlo být ze strany firem "masovou věcí". "Naší prioritou je pokračovat ve spolupráci. Vzhledem k převisu nabídky dříví nad poptávkou a nízkým cenám kalamitního a kůrovcového dříví však připouštíme možné ukončení smluvních vztahů dohodou," uvedl Szórád.

Letošní plán hospodaření Lesů ČR by podle něj ukončování smluv ohrozit nemělo. Za leden až červenec letošního roku vzrostl podniku hrubý zisk meziročně o 8,4 procenta na 3,34 miliardy korun.

V době hledání nového partnera budou Lesy ČR těžby na dotčené jednotce zadávat prostřednictvím veřejných aukcí a nasadí na ně vlastní těžařské kapacity. Případné nové kontrakty by podnik s firmami chtěl uzavírat od 1. března 2018. Nové soutěže by se vypisovaly na období, které současnému partnerovi zbývá do konce smlouvy tak, aby byl zachován pětiletý cyklus zakázek. Současnými největšími partnery Lesů ČR jsou skupina PETRA, skupina Uniles a firmy Stora Enso Wood Products Ždírec a Kloboucká lesní.

Ministerstvo zemědělství kvůli kalamitám nařídilo zastavit úmyslné těžby smrku a borovice, zákaz by měl platit v listopadu a prosinci. Lesy ČR úmyslné těžby jehličnatého dřeva zastavily v srpnu. "Cílem těchto opatření je obnovit rovnováhu mezi nabídkou a poptávkou na trhu surového dříví, a vytvořit tak prostor pro zpracování dříví z kůrovcových či živelních kalamit," uvedl Jurečka.

K zvládnutí kalamity Lesy ČR vyslaly již v červenci do kalamitních oblastí, zejména na severní Moravě, pomocné těžební síly z vlastních lesních závodů. Pomáhají smluvním partnerům se zpracováním kůrovcového a kalamitního dříví.

Současné problémy v sektoru souvisí s dlouhodobým oslabením smrkových porostů suchem, zejména v posledních třech letech, a následným napadením stromů škůdci, především kůrovcem a václavkou. Nejhorší je situace na severní a střední Moravě a ve Slezsku.

Před rokem 2015 se ve státních lesích těžil jeden až 2,5 milionu metru krychlových kůrovcového dříví. "V roce 2016 kůrovci napadli 4,4 miliony m3 smrků a letos se odhaduje, že to bude až šest milionů m3 dříví, tedy zhruba polovina ročního objemu jehličnatých těžeb v zemi," uvedla mluvčí LČR Eva Jouklová. Ve střední Evropě, tedy v Česku, Polsku, Rakousku a Bavorsku, je nyní k těžbě 23 milionů metrů krychlových kalamitního dříví.

Bavorská vláda na likvidaci mimořádné kalamity uvolnila 100 milionů eur (asi 2,6 miliardy korun), Rakousko 18 milionů eur (asi 468 milionů Kč). ČR s kompenzacemi pro majitele lesů nepočítá, protože nemá tuto pomoc notifikovanou, tedy schválenou, Evropskou unií.

Související

Agrofert

Vítězem miliardového lesnického tendru je firma z koncernu Agrofert

Vítězem dvanáctimiliardového tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesnické práce a prodej dřeva pro léta 2023 až 2027 je těžařská firma Uniles z koncernu Agrofert. Z 84 soutěžených jednotek státní podnik zatím podepsal kontrakty na 78 a Uniles jich dosud získal 16. Na druhém místě jsou zatím s šesti podepsanými smlouvami firma Stora Enso Wood Products Ždírec a skupina PETRA z Hodonína. 

Více souvisejících

lesy čr firmy Dřevo Ekonomika

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Děti by si měly především hrát a učit se.

Dětská práce se pojila zejména s válkami, skoncovat s ní nebylo jednoduché

Na 12. června připadá Světový den proti dětské práci. Ten vyhlásila Organizace spojených národů s cílem upozornit na problém dětské práce, který je mnohde stále aktuální. Také u nás byla v minulosti dětská práce poměrně běžnou praxí, a to výrazněji během válek. Ačkoliv se snažil s prací dětí skoncovat již v 19. století císař František Josef I., ještě v minulém století děti pracovaly velice často.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

AC Sparta Praha

Potvrzeno. Brian Priske odchází ze Sparty do Feyenoordu, nástupcem se stává asistent Friis

To, o čem se v posledních dnech ve fotbalovém zákulisí neustále spekulovalo, se stalo skutečností. Fotbalová Sparta oznámila odchod svého úspěšného trenéra Dána Briana Priskeho, jenž tak míří za novým angažmá do Feyenoordu Rotterdam. Stává se tak po dvou letech působení na Letné, kde s Pražany dvakrát vyhrál ligový titul a jednou také český pohár. Ve Feyenoordu se stane nástupcem Arneho Slota, jenž od příští sezóny bude trénovat Liverpool. To Spartu nově povede dosavadní asistent Lars Friis.

před 2 hodinami

Bojový letoun F-16, photo by Chandler Cruttenden

EXKLUZIVNĚ: Stíhačky F-16 míří na Ukrajinu. Nebudou nasazeny ze základen NATO, uvedlo nizozemské MO pro EZ

Nizozemské stíhačky F-16 již jsou na cestě na Ukrajinu. EuroZprávy.cz exkluzivně oslovily nizozemské ministerstvo obrany, aby průběh dodávek objasnilo. Zatímco mluvčí Helen Sikkesová odmítla využívání základen NATO ze strany ukrajinských pilotů, ministryně obrany už dříve prohlásila, že bude možné ostřelovat těmito stíhačkami území Ruské federace. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mark Rutte

Mark Rutte se stane novým šéfem NATO, tvrdí Finsko

Finský prezident Alexander Stubb ve čtvrtek oznámil, že úřadující nizozemský premiér Mark Rutte je pravděpodobným kandidátem na nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO). Informovala o tom agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Mikuláš Bek

Univerzity upozorňují na kolaps systému. Ministerstvo vnímá problém a shání peníze

Vysokoškolští pracovníci jsou nespokojeni se současným stavem vysokého školství. Již v pondělí se vydali protestovat do ulic v rámci iniciativy Hodiny pravdy, tentokrát pod heslem Kolaps systému. EuroZprávy.cz v tomto kontextu obdržely prohlášení od resortu školství s tím, že pro příští rok žádá o navýšení rozpočtu pro vysoké školy o šest miliard. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Pellegrini vyrazí na první zahraniční návštěvu. Do Česka přijede ještě v červnu

Peter Pellegrini jako nový slovenský prezident navštíví Českou republiku při své první zahraniční cestě ve vrcholné funkci 26. června. Informoval o tom v rozhovoru pro agenturu TASR.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy