Svaz průmyslu hodnotí vládu: Pochvala za EET, katastrofou jsou úředníci a dálnice

Praha/Brno - Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) bude za několik dnů minulostí. Svaz průmyslu a dopravy při hodnocení kabinetu vyzdvihl podporu výzkumu a vývoji, zaměstnávání vězňů a zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Naopak kritizoval situaci v dopravní infrastruktuře nebo byrokracii.

Vláda měla podle svazu velké štěstí, že se dočkala dobré ekonomické situace a vývoje, dokázala řídit cash-flow, daří se plnit státní rozpočet. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák také chválil, že vláda vydržela fungovat čtyři roky, mrzí jej ale "bídná úroveň vzájemného dialogu dvou dominujících politických stran".

Pro průmyslníky není rekordně nízká nezaměstnanost dobrá zpráva. "Je to tragédie, chybí více než 200.000 zaměstnanců," řekl Hanák. V nejbližších letech to podle něj nevyřeší robotizace průmyslu, ale je třeba přivést lidi ze zahraničí. Hanák zmínil Ukrajinu, Bělorusko, Vietnam či Mongolsko. Bez těchto lidí se podle něj průmysl nikam nepohne. Ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) v reakci na to uvedl, že kvóty pro Ukrajince už stát zvýšil.

Hanák kritizoval rostoucí počet úředníků. "Státních zaměstnanců přibývá tempem, že to nestačíme počítat," uvedl.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nejvíce zaměstnanců přibývá tím, že stát posiluje armádu, policii, tajné služby, po nich jsou největší skupinou učitelé. "Zvyšuje se počet dětí, vláda na to musí reagovat a přizpůsobit se. Chceme maminkám zajistit dřívější nástup do práce, musíme jim zlepšit komfort a podporu rodiny a umisťovat děti do mateřských škol," uvedl Sobotka.

Katastrofou je podle Hanáka dopravní infrastruktura a postavených pouze 35 kilometrů dálnic za čtyři roky. Naopak pozitivní hodnocení si končící vláda vysloužila za podporu exportu. "Letos bude fantastický rekord, český export bude mít přes čtyři biliony korun obratu," uvedl Hanák.

Související

Více souvisejících

svaz průmyslu a dopravy Vláda ČR nezaměstnanost / nezaměstnaní Jiří Havlíček (ČSSD) Ekonomika Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny

Ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil zvýšení výroby zbraní s důrazem na urychlení dodávek pro konflikt na Ukrajině. Toto rozhodnutí přichází týden poté, co americký prezident Joe Biden podepsal nový vojenský balíček v hodnotě desítek miliard dolarů jako pomoc pro Kyjev.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy