Produkce masa v Česku ve 3. čtvrtletí klesla. Zemědělci žádají větší podporu od státu

Praha - Ve 3. čtvrtletí dosáhla výroba masa 107 205 tun, meziročně o 2,8 % méně. Ceny zemědělských výrobců jatečných zvířat se meziročně zvýšily u skotu (+3,4 %) a prasat (+8,1 %), ke snížení ceny došlo u jatečných kuřat (−1,6 %). Mlékárny a odbytové organizace nakoupily od producentů 731 114 tis. litrů mléka (+ 8,7%). Ceny zemědělských výrobců mléka byly vzhledem k nízké úrovni ve třetím čtvrtletí loni o 38,4 % vyšší. Uvedl to dnes Český statistický úřad )ČSÚ).

Od července do konce září činila výroba hovězího 15.900 tun, což bylo meziročně o sedm procent méně. Produkce vepřového klesla o 5,2 procenta na 50.835 tun a drůbežího bylo více o dvě procenta, a to 40.419 tun.

Podle Agrární komory se tak ukazuje chybějící jistota podpor živočišného odvětví ze strany státu a větší národní podpory v západních státech. "Chybí dlouhodobá jistota podpor, a tak například v momentě, kdy klesá cena vepřového, chovatelé prostě zvažují co s těžko uplatnitelnou produkcí dál. U skotu se místy projevil i nedostatek krmiv, kdy podniky zástav raději rozprodaly," řekl mluvčí komory Jiří Felčárek.

Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšily u všech kategorií. U býků stouply o 1,8 procenta, u krav o 6,1 procenta, u jalovic o 3,7 procenta a u telat o 9,9 procenta. Za prasata zemědělci utržili o 8,1 procenta více, naopak cena jatečných kuřat klesla, a to o 1,6 procenta.

Průměrná cena jatečných býků byla 47,77 koruny za kilogram u živého zvířete a 86,94 koruny za kilogram v jatečné hmotnosti. Prasata prodávali zemědělci za průměrnou cenu 34,23 Kč/kg živé hmotnosti nebo 44,50 Kč/kg jatečné hmotnosti. Průměrná cena kuřat byla 23,13 za kilogram živého zvířete. Jakostní mléko zemědělci prodávali za průměrnou cenu 8,51 Kč za litr, což bylo o 23 haléřů více než v předcházejícím čtvrtletí.

"Podle předběžných výsledků zahraničního obchodu s živými zvířaty se v období od června do srpna 2017 více živých zvířat vyvezlo, než dovezlo," uvedl ČSÚ. Zahraniční obchod s masem meziročně prohloubil zápornou bilanci. Schodek se nejvíce zvýšil u hovězího masa.

Výrazný přebytek zahraničního obchodu s mlékem a mléčnými výrobky se meziročně snížil, a to na 183.419 tun. Dovoz klesl o 12,4 procenta na 64.050 tun, vývoz byl nižší o 10,1 procenta a činil 247.470 tun.

Související

Ministerstvo zemědělství

Inspekce oznámila výsledky kontrol u obilí a masa z Ukrajiny

Kontroly českých dozorových úřadů u obilí, masa nebo vajec z Ukrajiny neobjevily nevyhovující vzorek. Není důvod, aby Česko zakazovalo dovoz těchto produktů, jako to udělalo Polsko, Slovensko a další země. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) spolu s řediteli Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), Státní veterinární správy (SVS) a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Kontroluje se i import z Polska, Slovenska nebo Maďarska.

Více souvisejících

Maso Mléko zemědělci čsú Ekonomika Maso vepřové Agrární komora

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy