Stát prodělá, za padlý Škodaexport získá příliš málo

Praha - Státní pojišťovna EGAP chce po zkrachovalém Škodaexportu 1,15 miliardy korun, zájemci o podnik nabídli nejvýše 202 milionů. Stát zároveň žaluje majitele o 404 milionů korun, uvedlo středeční vydání deníku MF Dnes.

Za podnik, který v Pákistánu nedostavěl dvě elektrárny a způsobil miliardovou ztrátu státní pojišťovně EGAP, nabídli zájemci ve výběrovém řízení podle informací deníku od 50 do 202 milionů korun. Částka je tak nízká, že není jisté, zda věřitelé prodej odsouhlasí. Znalci doporučili cenu 359 milionů korun.

Stát prodal firmu v roce 2008 skupině ČKD kolem developera Petra Speychala za 210 milionů korun. Firma změnila název ze Škodaexportu na ČKD Export, poté na PA Export a nyní BA MU Export.

Největším věřitelem je EGAP s pohledávkou za 1,15 miliardy korun. Další pohledávky mají banky a dodavatelské firmy.

"Věřitelský výbor by do konce ledna měl rozhodnout, zda podnik zájemci s nejvyšší nabídkou prodá," uvedl deníku bez konkrétních podrobností insolvenční správce PA Exportu Václav Kulhavý. Další možností je prodej podniku po částech.

Podle informací MF Dnes se nejvyšší nabídka, 202 milionů, zdá EGAPu příliš nízká. Prodejem by se však věřitelé zbavili řady potíží. S firmou je totiž spojeno několik žalob a zřejmě i trestních oznámení. To také může být důvod, proč zájemci nabídli nízkou ceni, uvedl deník.

Související

Ilustrační fotografie

Češi zachraňují miliardový kontrakt

Praha - Krach někdejší proslulé obchodní firmy Škodaexport byl šokem pro české vývozce – státní pojišťovací společnost EGAP musí vyplatit kvůli nedokončenému projektu dvou elektráren v Pákistánu více než miliardu korun. Uvádí to pondělní vydání deníku E15.

Více souvisejících

škodaexport

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy