Stávková pohotovost Vítkovic Heavy Machinery trvá, mzdy ale přišly

Ostrava - Stávková pohotovost ve Vítkovicích Heavy Machinery (VHM) vyhlášená v říjnu potrvá nejméně do konce roku. Je to navzdory skutečnosti, že zaměstnanci VHM dnes dostali výplaty v řádném termínu.

Důvodem vyhlášení stávkové pohotovosti na konci října bylo porušení kolektivní smlouvy, hlavně nedodržení říjnového výplatního termínu. Firma mzdy vyplatila ve dvou vlnách.

"Dostávám zprávy od zaměstnanců, že peníze už dorazily v pořádku na účty. Věřím, že přijdou opravdu všem," uvedl předseda Základní organizace OS KOVO Vítkovice Těžká technika Martin Sýkora. Dodal, že odbory určitě nebudou stávkovou pohotovost nyní odvolávat i s ohledem na blížící se Vánoce.

"Navíc nemáme garance, že je dostatek peněz na profinancování výroby," podtrhl. Dodal, že odbory odvolají stávkovou pohotovost v okamžiku, kdy budou výplaty přicházet v řádném termínu nějakou dobu a výroba poběží minimálně na 80 procent.

Společnost nyní řídí předseda představenstva Martin Žák, který se funkce ujal v říjnu. Rezignaci dosavadního generálního ředitele Martina Bednarze vzala společnost na vědomí v úterý. Jeho pozice znovu obsazena nebude. Žák se stal v úterý i předsedou představenstva zastřešující společnosti celé skupiny, Vítkovic a.s.

"Novému šéfovi představenstva se povedl první stabilizační krok - zajistit výplaty ve Vítkovicích Heavy Machinery v termínu. Představenstvo vnímá svoje priority stejně jako odbory. Tedy profinancovat výrobu a dosáhnout najetí její plné kapacity. V tom nevidíme mezi vedením a odbory rozpor. O ukončení stávkové pohotovosti bude vedení firmy s odboráři ještě jednat," řekla mluvčí firmy Eva Kijonková.

Vítkovice Heavy Machinery jsou producentem špičkových ocelí a výrobků z nich, včetně produktů pro energetiku. Mají zhruba 1100 zaměstnanců, z toho asi 800 v dělnických profesích. Nyní již bývalý ředitel Bednarz se stal generálním ředitelem letos v únoru a po svém nástupu obměnil celý management.

Související

Krajský soud v Ostravě

Společnost Vítkovice Heavy Machinery skončila v konkurzu, majetek bude rozprodán

Ostravská společnost Vítkovice Heavy Machinery (VHM) skončila v konkurzu. Dnes ho vyhlásil Krajský soud v Ostravě. Majetek firmy, která je od 19. března v úpadku, tak bude rozprodán. Firma před časem stáhla návrh na reorganizaci. O konkurzu jako jediném řešení úpadku se mluvilo už minulý týden, když se u soudu konala schůze věřitelů.
Průmysl

Vítkovice Heavy Machinery obnovily chod ocelárny a ruší omezení

Ostrava - Společnost Vítkovice Heavy Machinery (VHM) ze strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka dnes obnovila chod ocelárny, zrušila omezení výroby a vrací se ke standardnímu pracovnímu rytmu. Kvůli nedostatku provozního kapitálu byla od poloviny ledna část zaměstnanců doma s 80 procenty náhrady mzdy. Obnovení výroby souvisí s pokračující reorganizací podniku, jehož řízení postupně přebírá nový majitel, společnost SPV VTK Jaroslava Strnada. ČTK to dnes řekla mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Více souvisejících

Vítkovice Heavy Machinery stávka Ekonomika zaměstnání mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 59 minutami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Turecko sdělilo podmínky, za jakých obnoví obchod s Izraelem

Turecko obnoví obchod s Izraelem až v případě trvalého příměří v Pásmu Gazy a neomezeného přísunu humanitární pomoci do této palestinské enklávy, uvedl v pátek turecký ministr pro obchod Omer Bolat. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy