ÚOHS letos zahájil pět řízení na významnou tržní sílu

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) letos zahájil pět správních řízení v oblasti významné tržní síly, která se týká zejména obchodních řetězců. A úřad podle jeho místopředsedy Petra Solského řeší aktuálně 15 dalších podnětů.

Jeden z dokončených případů se týká COOP Centrum družstva, které loni v prosinci rozeslalo více než 200 dodavatelům dopis, v němž žádalo o plošné snížení základních nákupních cen jejich výrobků pod pohrůžkou konce odběru 30 procent sortimentu. Část dodavatelů na tento návrh přistoupila.

Po zásahu ÚOHS se musel řetězec zavázat, že upustí od veškerého jednání souvisejícího s dopisem z prosince 2016 a že nebude zvýhodňovat dodavatele, kteří na návrh na plošné snížení cen přistoupili. Již dříve musel obchodní řetězec HRUŠKA, spol. s r.o. změnit svoje smlouvy s dodavateli, pokutu také nedostal.

ÚOHS se už může zaměřovat i na nákupní aliance, na které se zákon do loňské novely nevztahoval. "Cílem novely bylo narovnat podmínky a odstranit určité nedostatky zákona," uvedl Solský. Nákupní aliance jsou typem strategického partnerství mezi formálně nezávislými firmami. Sdílejí majetek, odborné znalosti nebo distribuční kanály.

Podle Zdeňka Juračky z Asociace českého tradičního obchodu nemají obchodní aliance, jako je například COOP, faktickou významnou tržní sílu. Zákonem podle něj ztrácejí část své konkurenceschopnosti, zejména vůči zahraničním obchodním řetězcům. "Malí a střední podnikatelé v obchodě jsou nuceni uzavírat nerentabilní prodejny a vyhnout se tak vlastnímu úpadku," uvedl Jurečka.

Související

Vizualizace stanice Olbrachtova.

Stopka pro další úsek metra D. ÚOHS zpochybnil schopnosti odborného personálu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v úterý vydal nepravomocné prvostupňové rozhodnutí, jímž zrušil rozhodnutí o výběru dodavatele a všechny následující úkony Dopravního podniku hl. m. Prahy v zadávacím řízení na úsek metra D mezi stanicemi Olbrachtova a Nové Dvory. Úřad o tom informoval na webu. 

Více souvisejících

ÚOHS COOP Obchody Ekonomika

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy