CPI miliardáře Vítka se vrací mezi velké developery, bude stavět v Praze

Praha - Skupina CPI Property Group třetího nejbohatšího Čecha Radovana Vítka nakoupila pozemky v Praze 9 a ve středočeské Řitce. Na parcelách je možné stavět byty. Hodnota nemovitostí v portfoliu CPI loni činila 157 miliard korun. Loni skupina zvýšila zisk na 12,5 miliardy korun, což bylo zhruba o deset miliard více než v roce 2015.

Firma neupřesnila, kde přesně se parcely nacházejí. V Praze 9 jejich rozloha činí 56.000 metrů čtverečních, v Řitce 400.000 metrů čtvereční. Píšou o tom dnešní Hospodářské noviny, podle kterých se tím skupina vrací mezi velké developery.

Skupina CPI Property Group v posledních letech s nemovitostmi spíše obchodovala, než by je sama budovala. Nyní chystá kromě výstavby nové čtvrti v areálu brněnské Zbrojovky v hodnotě čtyř miliard korun i několik projektů v Praze. Pozemky v Řitce firma získala minulý týden.

Součástí CPI se loni stala společnost Orco Property Group, která v Česku působí především jako developer. Jejím prostřednictvím chce Vítek v následujících letech postavit přibližně tisíc bytů v pražské Hostivaři na pozemcích, kde se v minulosti nacházely podniky Praga Hostivař a Technometra.

Ještě větším projektem by pak měla být proměna bývalého nákladového nádraží Bubny-Zátory v novou městskou čtvrť. CPI také před časem uzavřela spolupráci se společností Unibail-Rodamco, se kterou plánuje nedaleko stanice metra Vltavská vybudovat nové obchodní centrum.

V Ďáblicích chtěla CPI Reality postavit tři až osmnáctipatrové bytové domy. Po zamítnutí projektu zastupiteli městské části se ho investor snaží prosadit ve zmenšené podobě. CPI chce stavět také ve Vysočanech na náměstí OSN čtyři budovy pro administrativu a bydlení zhruba za půl miliardy korun. Naráží ale na odpor některých obyvatel.

Související

Soud, ilustrační foto

Žaloba na miliardáře Vítka zamítnuta. Bývalí manažeři MUS neuspěli u amerického soudu

Soud v New Yorku zamítl žalobu amerického hedgeového fondu Kingstown a firem někdejších manažerů Mostecké uhelné společnosti (MUS) Marka Čmejly a Jiřího Diviše proti společnosti CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka. CPI o tom dnes informovalo v tiskové zprávě. Spor se týkal převzetí firmy Orco Property Group, kterým údajně Vítek připravil žalobce o více než miliardu dolarů (zhruba 23 miliard korun).

Více souvisejících

CPI Property Group (CPIPG) Radovan Vítek developeři Praha Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy