Zákon o tržní síle dopadá na české řetězce. Drtí je konkurence ze zahraničí, tvrdí asociace

Praha - Asociace českého tradičního obchodu tvrdí, že dva roky účinnosti novelizovaného zákona o významné tržní síle ukázaly, že normou jsou postiženy zejména tuzemské obchodní aliance, jako je například COOP, které ale faktickou významnou tržní sílu nemají. České řetězce tak ztrácí část své konkurenceschopnosti, zejména vůči zahraničním obchodníkům.

Zákon se podle asociace vůbec nezabývá vztahy mezi ostatními členy potravinového řetězce, konkrétně pak významnou tržní silou dodavatele vůči obchodníkovi či producenta vůči dodavateli.

"Po nápravě volá rovněž masivní používání nepoctivé praktiky podnákupních a podnákladových cen, deformujících vnímání reálné ceny potravin zákazníkem a poškozujících výrobce i státní kasu. S tím souvisejí také dumpingové dovozy, které jsou zásadní příčinou snížení kvality potravin," uvedl předseda asociace Zdeněk Juračka.

Zákon by měl podle něj řešit závažná rizika a problémy českého trhu - jako jeden z nich vidí neřízenou expanzi zahraničních řetězců. "Pokud nebudou výše uvedené problémy řešeny, pak v budoucnosti hrozí reálné riziko, že s rostoucí silou zahraničních řetězců na českém trhu na hranici 80 procent a více dojde k eliminaci českých dodavatelů a k zásadnímu navýšení dovozů zahraničního zboží na úkor produktů českých z příkazu mateřských firem řetězců," dodal Juračka.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) letos zahájil pět správních řízení v oblasti významné tržní síly, která se týká zejména obchodních řetězců.

Jeden z dokončených případů se týká COOP Centrum družstva, které loni v prosinci rozeslalo více než 200 dodavatelům dopis, v němž žádalo o plošné snížení základních nákupních cen jejich výrobků pod pohrůžkou konce odběru 30 procent sortimentu. Část dodavatelů na tento návrh přistoupila. Po zásahu ÚOHS se musel řetězec zavázat, že upustí od veškerého jednání souvisejícího s dopisem z prosince 2016 a že nebude zvýhodňovat dodavatele, kteří na návrh na plošné snížení cen přistoupili.

Související

Více souvisejících

Obchody COOP Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) Ekonomika zákony ÚOHS

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy