Zachrání Babiš venkovské prodejny? Dostal urgentní dopis od obchodníků

Praha - Předseda hnutí ANO Andrej Babiš dostal dopis od Asociace českého tradičního obchodu (AČTO). Obchodníci chtějí, aby nová vláda zahrnula do programového prohlášení přímou podporu obchodní obslužnosti venkova, novelizaci zákona o významné tržní síle či potravinovou soběstačnost ČR.

Mezi nejpalčivější problémy asociace dále zahrnula opakované navyšování minimální mzdy bez dalších ekonomických změn, narovnání podnikatelského prostředí českého maloobchodu či nepřímou podpora českého nezávislého maloobchodu.

Asociace dlouhodobě upozorňuje na zvyšující se počty ztrátových venkovských prodejen, jejichž provoz by se měl stát službou ve veřejném zájmu. Jinak jim hrozí zavření. Dopad na obchodní obslužnost venkova by tak mohl být fatální. "Rozhodujícími kritérii by měl být počet obyvatel obce, obrat prodejny, otevírací doba a vývoj průměrné mzdy v ČR. Rozhodující slovo při hledání finálního řešení a systému realizace případné podpory by měla mít obec," uvedl předseda představenstva AČTO Zdeněk Juračka.

Dva roky účinnosti novelizovaného zákona o významné tržní síle ukázaly, že normou jsou postiženy zejména tuzemské obchodní aliance, jako je například COOP, které ale faktickou významnou tržní sílu nemají. Asociace tak volá po jeho novelizaci.

"V budoucnosti hrozí reálné riziko, že s rostoucí silou zahraničních řetězců na českém trhu na hranici 80 procent a více, dojde k eliminaci českých dodavatelů a zásadnímu navýšení dovozů zahraničního zboží na úkor produktů českých z příkazu mateřských firem řetězců," dodal šéf asociace.

Související

Ilustrační foto

Vietnamské večerky drtí české obchodníky? Asociace bije na poplach

Administrativní povinnosti stojí nezávislé obchodníky sdružené v Asociaci českého tradičního obchodu (AČTO) až na čtvrt milionu korun ročně, sdělili dnes zástupci asociace ČTK. Nejhůř jsou na tom podle asociace menší obchody, které jsou na venkově. V konkurenci "nečitelných vietnamských večerek" a zahraničních řetězců podle asociace bojují o přežití.
Placení, tržby, ilustrační foto

Obchodníci se nevzdávají: I po 2 letech od startu EET volají po náhradě nákladů

Po dvou letech od zavedení elektronické evidence tržeb (EET) v maloobchodu vyčítají obchodníci vládě především nesplnění slibu o náhradě nákladů spojených se zavedením evidence, jak uvedla ve svém prohlášení. Také kontroly by se podle nich měly zaměřit na ty, kteří nevydávali účtenky ani v minulosti. V případě e-shopů je evidence tržeb zbytečná. Vyplývá to z jejich vyjádření na dotaz ČTK.

Více souvisejících

Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) Andrej Babiš Obchody Ekonomika COOP

Aktuálně se děje

před 53 minutami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy