Google útočí na Seznam.cz

Praha - V pražské centrále Seznamu.cz vládne již několik týdnů nervozita. Česká pobočka Googlu, která loni podle některých měření dotahovala podíl Seznamu.cz na trhu vyhledávačů, zavelela podle pondělního vydání deníku E15 k frontálnímu útoku.

Od závěru minulého roku spustila mohutnou marketingovou kampaň, která zahrnuje televizní spoty na Nově či Primě, billboardy, bannery nebo polepy metra. Jen v Praze Google podle vlastního vyjádření využil na 40 velkoformátových ploch, jejichž souhrnný měsíční pronájem přijde na statisíce až miliony.

Google propaguje nejen vyhledávání, ale například i prohlížeč Chrome. Celkový objem kampaně odhaduje deník E15 do 100 milionů korun, Google nechtěl výši marketingové investice komentovat.

Podle informací E15 Seznam. cz chystá odpověď. „Na nové propagaci značky Seznam.cz jsme začali pracovat už ve druhém čtvrtletí loňského roku a spuštění kampaně má od samého začátku své načasování. Novoupodobu prezentace Seznamu.cz představíme již velmi brzy a její důležitou součástí bude i televizní spot,“ naznačil ředitel marketingu Seznamu.cz Michal Vodák.

Český Google cítí šanci dohnat a snad i předehnat Seznam.cz na trhu vyhledávačů. Česko je totiž vedle Číny a Ruska jedinou zemí, kde Google není jedničkou trhu. Ještě na konci roku 2009 podle měření Navrcholu.cz společnosti Internet Info byl poměr podílů 54 procent versus 33 procent ve prospěch Seznamu. cz. V průběhu roku se podíl Seznamu.cz údajně snižoval a Googlu zvyšoval. Zcela přesné měření však není k dispozici.

Nyní česká pobočka Googlu tvrdí, že podle měření Toplistu.cz má 44 procent trhu. „Růst tržního podílu se samozřejmě pozitivně projevuje Google útočí na Seznam.cz i na výsledcích a úspěšnosti on-line reklamy,“ uvedl marketingový ředitel portálu Google Česká republika Luděk Motyčka. O nákladech na současnou kampaň však mlčí. „Cílem marketingových kampaní Googlu je představit českým uživatelům naše služby a podpořit jejich používání. Současná kampaň prohlížeče Chrome je naplánována na aktuální měsíce, průběžně vyhodnocujeme výsledky a poté zvážíme její případné prodloužení,“ řekl pouze.

Vedení Seznamu.cz tento vývoj příliš neznepokojuje. „Podle výsledku Toplistu klesá náš podíl na trhu vyhledávačů, ale naše data tomu přesně neodpovídají. Celkově byznys, spojený s hledáním, roste nejvíce v historii Seznamu.cz. Náš obchodní model stojí na několika pilířích a vyhledávání je jen jedním z nich. Proto není životaschopnost Seznamu.cz ohrožena podílem Googlu na trhu vyhledávačů,“ reagoval Vodák.

Související

Více souvisejících

Google Seznam.cz

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy