Ceny některých potravin letí vzhůru. Inflace je ale za vrcholem, uklidňují ekonomové

Praha - Spotřebitelské ceny vzrostly v listopadu proti říjnu o 0,1 %. Toto zvýšení ovlivnil zejména růst cen v oddíle doprava, oznámil dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny o 2,6 %, což bylo o 0,3 procentního bodu méně než v říjnu.

Meziroční růst spotřebitelských cen v listopadu zpomalil na 2,6 procenta z říjnových 2,9 procenta. Důvodem bylo menší zdražování potravin a nealkoholických nápojů. Meziměsíčně ceny stouply o 0,1 procenta, což ovlivnilo zejména zvýšení cen pohonných hmot v dopravě.

Indexy spotřebitelských cen - meziroční srovnání:

Mezi potravinami meziročně nejvíce opět zdražilo máslo, a to o 33,3 procenta. V porovnání s říjnem byl ale jeho nárůst ceny o zhruba 17 procentních bodů nižší. Proti předchozímu měsíci zpomalilo zdražení také u mléka, sýrů, ovoce a nealkoholických nápojů. Zelenina po říjnovém meziročním zdražení o 10,4 procenta dokonce zlevnila v listopadu o 2,3 procenta.

I přes menší zdražování potravin a nealkoholických nápojů měly jejich ceny největší vliv na meziročně vyšší inflaci. Vedle nich na ni působily také ceny za bydlení, kde nájemné zdražilo o tři procenta, vodné o 1,2 procenta a elektřina o 0,3 procenta. Pokračoval i růst v dopravě, kde stouply o 3,7 procenta ceny paliv. Ve stravování a ubytování statistici zaznamenali proti loňsku o 6,1 procenta vyšší ceny.

Opačný vývoj byl u oděvů a obuvi, které zlevnily o půl procenta. Dál klesaly ceny za telekomunikační služby, v bydlení byly nižší ceny tepla, teplé vody a zemního plynu.

Meziměsíční růst spotřebitelských cen v oddíle doprava způsobilo zejména zvýšení cen pohonných hmot o 1,6 %. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje vzrostly především ceny vajec o 37,8 %, drůbežího masa o 2,3 %, jogurtů o 3,0 %, pekárenských výrobků a obilovin o 0,4 %, informuje czso.cz. V oddíle alkoholické nápoje, tabák byly vyšší ceny vína o 5,0 %. V oddíle bydlení se zvýšily ceny čistého nájemného o 0,3 %.

Na snižování celkové cenové hladiny působil v listopadu především pokles cen v oddíle rekreace a kultura vlivem nižších cen dovolených s komplexními službami o 2,1 %. Z potravin byly nižší zejména ceny zeleniny o 4,3 %, z toho ceny brambor klesly o 4,4 % a ceny plodové zeleniny o 2,8 %. Ceny nealkoholických nápojů byly nižší o 1,4 %, čerstvého másla o 5,9 %, cukru o 5,0 %, rostlinných a ostatních tuků o 5,1 %, ovoce o 0,8 %.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák upozornil, že listopadová inflace je poslední důležitou makroekonomickou veličinou před prosincovým zasedáním bankovní rady ČNB a může ovlivnit centrální bankéře, kteří si nejsou jisti, zda budou v závěru roku hlasovat pro zvýšení sazeb, či pro jejich ponechání na současných úrovních.

"Zdá se, že inflace již dosáhla svého vrcholu a opět začala klesat. V dalších měsících by se měla zvolna snižovat zpět k úrovni dvouprocentního inflačního cíle," uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek. Přesto podle něj zůstává prostor pro další zvyšování úrokových sazeb ČNB.

"Meziroční inflace v listopadu ustoupila ze svého pětiletého maxima, když vypadlo z její báze razantní zvýšení cen potravin z loňského listopadu," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Podle analytika ČSOB zřejmě centrální banka v prosinci zvýšení sazeb vynechá. "Nicméně pokud se bude ekonomice dařit, jak sama ČNB předpokládá, nebude jí nic bránit v tom zvýšit sazby už v únoru," uvedl. Inflace podle něj v příštím roce zůstane nad dvouprocentním inflačním cílem.

Související

Více souvisejících

inflace zdražování čsú Ekonomika Ceny zboží ceny potravin Vejce máslo

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy