Další akcionář Unipetrolu prodá své akcie PKN Orlen

Praha - Podíl v Unipetrol prodá polské firmě PKN Orlen také společnost Ëntris Equity Limited. Ta vlastní zhruba tři procenta akcií Unipetrolu. PKN Orlen drží nyní téměř 63 procent Unipetrolu a minulý týden nabídl odkup menšinových podílů.

Už ve středu oznámil prodej akcií největší minoritní akcionář firmy, společnost Paulinino Limited, která v Unipetrolu vlastní zhruba pětinu akcií, a za kterou také stojí J&T. PKN Orlen nabízí za akcii Unipetrolu 380 korun, svůj podíl plánuje zvýšit alespoň na 90 procent. Vyhradil si ale právo vzdát se dosažení 90procentního podílu. Období pro přijetí nabídek na odkup akcií končí 30. ledna.

PKN už dříve uvedl, že nabídka byla zahájena s úmyslem na potenciální stažení akcií Unipetrolu z pražské burzy. Pro to je třeba ovládnout minimálně 90 procent akcií podniku, což by PKN při nabídnuté ceně 380 korun za akcii vyšlo na 18,6 miliardy korun. S podíly Paulinina a Entrisu už má PKN jistý minimálně 86procentní podíl ve firmě.

"S ohledem na publikovaný záměr společnosti Paulinino přijmout veřejný návrh PKN, bude majoritní akcionář v pozici, kdy bude mít dostatečný podíl na hlasovacích právech, aby prosadil a případně realizoval deklarovaný záměr vyřadit akcie Unipetrolu z veřejného trhu, a to bez ohledu na postoj zbývajících minoritních akcionářů," uvedl dnes ekonom a poradce česko-slovenské investiční skupiny J&T Michal Šnobr, který Entris zastupuje.

Takové riziko je podle něj pro Entris závažným argumentem pro jeho rozhodnutí. "Zároveň aktuální vývoj energetických komodit, rafinérských marží, vývoj srovnatelných akcií v regionu staví cenové podmínky návrhu jako vhodnou příležitost k realizaci našich investic v Unipetrolu," podotkl.

Své akcie Unipetrolu zatím neprodá Tomáš Hájek, který podle svých slov zastupuje přes 100 minoritních akcionářů vlastnících celkem asi půl procenta firmy.

Související

Unipetrol

Unipetrol v posledních letech snížil závislost na ruské ropě pod 50 procent

Společnost Orlen Unipetrol, která v České republice provozuje rafinerie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, snížila v posledních letech závislost na ruské ropě pod 50 procent. Na přelomu tisíciletí to bylo 80 procent. Litvínovská rafinerie umí zpracovávat druhově podobné typy ropy, jako je ruská ropa, rafinerie v Kralupech dlouhodobě zpracovává pouze neruskou ropu. Vyplývá to z informací společnosti Unipetrol.
Unipetrol

Škody po explozi v chemičce u Litvínova jsou v řádech desítek milionů korun

Škody po výbuchu v areálu chemičky u Litvínova, při němž se minulý týden zranili čtyři lidé, jsou v řádech desítek milionů korun. Oprava potrvá dva až tři týdny. ČTK o tom dnes informoval mluvčí skupiny Orlen Unipetrol Pavel Kaidl. Při opravě se částečně sníží kapacita zpracování ropy. "Na dostupnosti pohonných hmot na čerpacích stanicích se ale toto krátkodobé omezení neprojeví," uvedl Kaidl.

Více souvisejících

unipetrol PKN Orlen Akcie Ekonomika Paulinino Limited Ëntris Equity Limited

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy