Nejdražší věc v Česku? Jaká je hodnota korunovačních klenotů?

Po dvou letech budou opět vystaveny korunovační klenoty na Pražském hradě. V pondělí 15. ledna je vyzvednou klíčníci a uloží je do Vladislavského sálu. Korunovační klenoty pak může veřejnost vidět do 23. ledna 2018. Poté se opět uloží do komory v chrámu sv. Víta.

V pondělí 15. ledna vyzvednou všichni klíčníci z komory chrámu sv. Víta na Pražském hradě korunovační klenoty, aby je přemístili do Vladislavského sálu, kde budou od dalšího dne týden zpřístupněny veřejnosti.Insignie půjdou vyzvednout majitelé sedmi klíčů - prezident republiky, předseda vlády, arcibiskup pražský, předseda Poslanecké sněmovny, předseda Senátu, děkan Metropolitní kapituly u sv. Víta a primátorka hlavního města Prahy. Výstava korunovačních klenotů se koná k příležitosti oslavy dvaceti pěti let samostatné České republiky a rovněž sta let od vzniku Československa. 

Klenoty jsou vystavovány vždy při zvláštní příležitosti. Příkladem můžou být výročí vzniku státu, jmenování prezidenta a podobně. Naposledy byly klenoty vystaveny v květnu 2016 při příležitosti sedmistého výročí od narození českého krále Karla IV. Významné české insignie jsou pod sedmi zámky od roku 1791, kdy se klenoty vrátili z Vídně zpět do Prahy. Umístěny tehdy byly v chrámu sv. Víta v korunním archivu za Svatováclavskou kaplí, za železnými dveřmi s pěti zámky. Tam byly uloženy do skříně, která měla další dva zámky, od nichž měli klíče dva strážci klenotů.

Pro Českou republiku mají nevyčíslitelnou hodnotu, protože klenoty se používaly pokaždé, když byl korunován český král. Ať už byly klenoty kvůli ohrožení někam odvezeny a skryty, vždycky se vrátily do Prahy, aby mohl být s nimi korunován nový česká král. Mezi insignie patří svatováclavská koruna, královské jablko, královské žezlo a korunovační plášť. 

Nejznámější a patrně nejcennější je svatováclavská koruna, kterou nechal ke své korunovaci v roce 1347 vyrobit Karel IV. Poté ji dal svému následovníkovi Václavu a dále a dále sloužila ke korunovaci dalších českých králů. Na koruně je celkem 19 safírů, 44 spinelů, 1 rubín, 30 smaragdů a 20 perel. Mezi safíry je jeden velmi drahocenný, původně ze Srí Lanky a patří mezi vůbec největší modré safíry na světě. Návštěvníci si jej budou moci pořádně prohlédnout zblízka, protože letos bude koruna vystavena ve skleněné vitríně, kde si ji můžou prohlédnout ze všech stran.

Královské jablko je ze zlata o ryzosti osmnácti karátů. Skládá se ze dvou polokoulí, které jsou spojeny ozdobným prstencem, vysokého křížku, červených spinelů, modrých safírů a perel. Na horní polokouli je zobrazen příběh Davida - jeho jmenování králem a zápas s Goliášem. Na dolní polokouli je zobrazen klečící Adam před Stvořitelem, jeho uvedení do ráje a Stvořitel varující Adama a Evu před stromem poznání.

Žezlo má rovněž osmnáct karátů zlata. Je šedesát sedm centimetrů dlouhé a váží lehce přes jeden kilogram. Je zdobeno čtyřmi safíry, pěti spinely a šedesáti dvěma perlami. Poslední insignií je korunovační plášť, který je vyroben z luxusní hedvábné tkaniny, jež je známá pod pojmem zlatohlav. Po celém obvodu je lemován bílou kožešinou z hranostaje, tzv. hermelínem, jemuž se přezdívá kožešina králů.

Související

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku. Komentář

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Více souvisejících

Česká republika Československo České korunovační klenoty Pražský Hrad 100. výročí vzniku Československa

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 50 minutami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Izraelské tanky v Rafahu. První kroky armády vedly na hraniční přechod

Izrael v úterý ráno informoval, že jeho jednotky převzaly kontrolu nad palestinskou částí hraničního přechodu Rafáh na hranici s Egyptem. Uvedla to agentura Reuters s tím, že armáda má k této záležitosti vydat oficiální stanovisko. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy