Unipetrol loni rekordně zvýšil zisk, naopak PKN Orlen je na tom hůř

Praha/Varšava - Hospodářské výsledky Unipetrolu za loňský rok jsou rekordní. Petrochemický holding zvýšil čistý zisk meziročně o devět procent na 8,7 miliardy korun. Tržby stouply dokonce o 39 procent na 122,5 miliardy.

K dobrým výsledkům Unipetrolu pomohly stav ekonomiky, vyšší využití výrobní kapacity, ale i příjmy z pojištění za havárie v roce 2015.

I loni v prosinci postihl areál Unipetrolu v Litvínově požár. Rafinerie pak omezila provoz výrobní jednotky vodíku a čpavku, plně byla výroba obnovena letos v lednu. Podle Unipetrolu byl ale provoz obou rafinerií za rok 2017 celkově stabilní. Využití výrobní kapacity se meziročně zvýšilo z 62 procent na 90 procent a objem zpracované ropy stoupl téměř o polovinu na 7,9 milionu tun.

V samotném 4. čtvrtletí utržil Unipetrol 30,5 miliardy korun, meziročně o 15,4 procenta víc. Čistý zisk za poslední tři měsíce roku naopak meziročně klesl o 82,3 procent na 737 milionů korun. Podle analytika J&T Banky Bohumila Trampoty byla důvodem poklesu především právě prosincová odstávka v Litvínově.

"Unipetrol reportoval sice výsledky, které na kvartální úrovni zaostaly za odhady na provozní úrovni a úrovni čistého zisku, ale absolutní rozdíly jsou velmi malé. Nečekáme, že by dnešní oznámení mělo vliv na cenu akcií na burze," dodal.

V rafinérské a petrochemické části vykázal loni holding provozní zisk 13,5 miliardy, což bylo o 21 procent více než v roce 2016. Prodejní objem u rafinérských produktů stoupl o devět procent na 6,8 milionu tun.

U petrochemických produktů dosáhl růst dokonce 86 procent na zhruba dva miliony tun, podle holdingu díky značnému zvýšení využití etylenové jednotky. Její provoz v létě roku 2015 omezil až do podzimu 2016 požár.

V maloobchodu loni Unipetrol zvýšil provozní zisk skoro o polovinu na 1,4 miliardy korun. Podle holdingu k tomu přispěl větší prodej paliv, postupné převzetí desítek čerpacích stanic OMV i rozvoj sítě občerstvení Stop Cafe. Tržní podíl čerpacích stanic Benzina, které holdingu patří, se zvýšil, a dosáhl tak k loňskému říjnu 20,5 procenta.

Investice Unipetrolu loni dosáhly 7,5 miliardy, v předchozím roce činily přibližně 11 miliard. V roce 2017 investoval holding třeba do nákupu nových lokomotiv, rekonstrukce teplárny T700 v Litvínově, modernizace Spolany nebo rozšiřování občerstvení Stop Cafe na benzinkách.

Pokračovala také výstavba nové polyetylenové jednotky PE3, která bude podle dřívějších informací stát celkem 8,5 miliardy. Stavbu Unipetrol zahájil v červnu 2016, podle dnešní zprávy holdingu je nyní hotova asi ze tří čtvrtin. Dokončena má být jednotka koncem letošního roku.

PKN Orlen si pohoršila

Polské rafinérské společnosti PKN Orlen, která vlastní český Unipetrol, klesl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o 11 procent na 1,59 miliardy zlotých (9,7 miliardy Kč). Hlavním důvodem jsou vyšší ceny ropy, které snížily rafinérské marže, uvedla dnes firma.

"Oznámené výsledky jsou o něco horší, než se čekalo, investoři by se ale měli zaměřit na výsledky bez (negativních) jednorázových položek," uvedl analytik makléřské společnosti Trigon DM Michal Kozak. Dodal, že očekává mírně negativní reakci trhu na výsledky.

Hrubý provozní zisk bez zahrnutí dopadu změn v cenách ropy (EBITDA LIFO) činil ve čtvrtém čtvrtletí 1,92 miliardy PLN. Analytici čekali 1,98 miliardy PLN. Negativní jednorázové položky činily zhruba 184 milionů PLN, uvedl Kozak.

PKN začátkem tohoto měsíce uvedla, že rafinérská marže jí klesla na 5,3 dolaru za barel z 5,8 dolaru ve čtvrtém čtvrtletí 2016.

Související

Unipetrol

Unipetrol v posledních letech snížil závislost na ruské ropě pod 50 procent

Společnost Orlen Unipetrol, která v České republice provozuje rafinerie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, snížila v posledních letech závislost na ruské ropě pod 50 procent. Na přelomu tisíciletí to bylo 80 procent. Litvínovská rafinerie umí zpracovávat druhově podobné typy ropy, jako je ruská ropa, rafinerie v Kralupech dlouhodobě zpracovává pouze neruskou ropu. Vyplývá to z informací společnosti Unipetrol.
Unipetrol

Škody po explozi v chemičce u Litvínova jsou v řádech desítek milionů korun

Škody po výbuchu v areálu chemičky u Litvínova, při němž se minulý týden zranili čtyři lidé, jsou v řádech desítek milionů korun. Oprava potrvá dva až tři týdny. ČTK o tom dnes informoval mluvčí skupiny Orlen Unipetrol Pavel Kaidl. Při opravě se částečně sníží kapacita zpracování ropy. "Na dostupnosti pohonných hmot na čerpacích stanicích se ale toto krátkodobé omezení neprojeví," uvedl Kaidl.

Více souvisejících

unipetrol Ekonomika PKN Orlen

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 6 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy