ROZHOVOR | Agent StB premiérem? Politolog prozrazuje strategii Babišova hnutí

ROZHOVOR - Podle politologa Matěje Trávníčka se rozhodnutím bratislavského krajského soudu, který potvrdil, že Andrej Babiš byl vedený ve svazcích StB jako agent oprávněně, nic nemění. V rozhovoru pro server EuroZprávy.cz totiž prozradil, jak to přijmou členové hnutí ANO a také to, jestli to poškodí obraz České republiky v zahraničí.

Předseda hnutí ANO a premiér v demisi Andrej Babiš byl oprávněně veden jako agent ve svazcích StB. Definitivně prohrál soudní spor se slovenským Ústavem paměti národa, rozsudek je totiž pravomocný. Jaký to bude mít vliv na sestavování vlády a jak se k tomu postaví samotné hnutí ANO? I na to jsme se ptali Matěje Trávníčka z Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Krajský soud v Bratislavě zamítl stížnost Andreje Babiše, že byl oprávněně veden ve svazcích StB jako agent. Ztíží mu to vyjednávání o vládě?

Do jisté míry ano. Ne proto, že by ostatní strany teď změnily názor, ale proto, že třeba pro vedení KDU-ČSL nebo ČSSD bude obtížnější obhájit si účast na vládě před voliči i před vlastními straníky.

Předseda hnutí ANO se soudil i před volbami, tudíž lidé mohli tušit, že mohl být příslušníkem StB. Proč to voličům nevadí?

Předně se to stalo dávno. Část voličů, speciálně těch levicových, které ANO v posledních volbách posbíralo, má k normalizační době pozitivní sentiment. Takže nemají důvod, proč by jim to vadilo. A konečně nezanedbatelná část lidí věří Babišovi, že je to celé "kampááň" proti němu.

Jak myslíte, že se k věci postaví hnutí ANO, když jde o pravomocný rozsudek?

Podpoří Andreje Babiše. Ten bude dál tvrdit, že nespolupracoval a že je to spiknutí proti němu. Protože proč by se k tomu ANO stavělo jinak? Kdo by tím co získal? ANO je Andrej Babiš. Puč proti “šéfovi” dnes nemůže uspět a to ví i vnitrostraničtí opozičníci, jsou-li vůbec nějací.

Narážím na skutečnost, že nyní jsou ve straně někteří ministři, kteří odmítají vládu nebo podporu od SPD. Opravdu budou všichni stát za svým předsedou?

To jsou hlavně ti, které odmítá i samotný Tomio Okamura a jeho SPD. Takže si lze klást otázku, zda to ti ministři neříkají jenom proto, že si připravují morálně ušlechtilou pozici pro svůj konec ve vládě.

Na druhou stranu, v ANO jistě existují lidé, kteří by spojením s SPD byli upřímně zhnuseni.

Europoslanci Petr Ježek a Pavel Telička ukončili spolupráci s hnutím ANO kvůli neshodám. Proč poslanci tak bezmezně věří svému předsedovi?

Protože jsou rádi, že jsou poslanci. Chtějí dělat politickou kariéru a ta jejich z velké míry stojí a padá s Andrejem Babišem.

Pokud by došlo na předčasné volby, o kterých se Andrej Babiš zmínil, že by mohly být ve hře, měl by se obávat, že mu pravomocný rozsudek sebere nějaké voliče?

Soud nesoud. Komu vadilo, že je Andrej Babiš estébák, vadí mu to stále. Komu to nevadilo, nezačne mu to vadit ani teď. Dnešní rozhodnutí okamžitě ovlivní jen málo lidí. Ale z dlouhodobého hlediska může být další kapkou do džbánu, jehož ucho se jednoho dne utrhne.

Prezident Zeman podle slov svého mluvčího nehodlá svůj postoj měnit. Jedna věc je dodržet slovo a jmenovat premiérem vítěze voleb, ale co trestně stíhanou osobu, která byla oprávněně vedena ve svazcích StB jako agent? O čem to svědčí?

Očividně o tom, že to Milošovi Zemanovi nevadí. Ale to není nic nového. Vždyť Miloš Zeman si už při jmenování Andreje Babiše ministrem financí po volbách 2013 vyložil zákon tak, že ministr nemusí mít čisté lustrační osvědčení. To Andrej Babiš tehdy neměl, nemá ho ani teď a pokud je rozhodnutí slovenského soudu skutečně definitivní, tak ho už ani nikdy mít nebude.

Bude to mít vliv na obraz země v zahraničí?

Samozřejmě. Když jste premiér nějaké země a jedete na jednání s českým premiérem, o kterém si ve svodkách přečtete, že byl agent tajné policie komunistického totalitního režimu a že taky dost možná podvodně čerpal miliony z evropských dotací, tak si o takovém člověku asi neuděláte dobrý obrázek. Pokud teda nejste třeba z Běloruska.

České republice a naší schopnosti prosazovat v zahraničí naše národní zájmy to, diplomaticky řečeno, nepomůže.

Související

Více souvisejících

Matěj Trávníček StB Andrej Babiš Hnutí ANO rozhovor

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy