Průměrná mzda vzrostla na 31.646 korun. Analytici očekávají další rekordy

Praha - Ve 4. čtvrtletí 2017 činila průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství celkem 31 646 Kč, což je o 2 337 Kč (8,0 %) více než ve stejném období roku 2016. Spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 2,6 %, reálně se tak mzda zvýšila o 5,3 %. Objem mezd vzrostl o 10,0 %, počet zaměstnanců o 1,9 %. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Za celý loňský rok stoupla průměrná mzda meziročně o sedm procent na 29.504 korun. Reálně vzrostla o 4,4 procenta. Obecně ale platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Medián, tedy střední hodnota mezd, vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí meziročně o 8,9 procenta na 27.320 korun. U mužů byl 29.639 korun a u žen 24.790 korun. Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed hodnot mezd, takže polovina hodnot mezd je nižší než medián a druhá polovina vyšší.

Průměrná hrubá mzda v ČR zaznamenala podle Jany Steckerové z Komerční banky dosud nejvyšší hodnotu. "Navíc se vůbec poprvé dostala přes hranici 30.000 korun. Růstu mezd pomohl nejen utažený trh práce, ale i zvyšování platů ve veřejné sféře," uvedla. Průměrná mzda roste v Česku nepřetržitě od začátku roku 2014.

Nejvýrazněji, o 13,4 procenta, stouply ve čtvrtém čtvrtletí mzdy v kulturní, zábavní a rekreační činnosti. Přes deset procent si polepšili také pracovníci v těžební činnosti, zaměstnanci ve zdravotnictví a sociální péči a ve veřejné správě. Nejpomaleji, o zhruba 4,5 procenta, rostly mzdy v peněžnictví a pojišťovnictví a také v informačních a komunikačních činnostech. Průměr se ale v těchto oborech pohybuje přes 50.000 korun. Nejnižší zůstaly výdělky v ubytování, stravování a pohostinství. Přestože stouply o 9,3 procenta, dosáhly průměru 17.815 Kč. Podle ČSÚ 80 procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 12.263 Kč a 51.412 korun.

Počet zaměstnanců přepočtený na plné úvazky se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil o 1,9 procenta na 4,048 milionu. Meziročně tak přibylo téměř 76.000 plně zaměstnaných.

Z hlediska regionů si nejvyšší průměrnou mzdu stále drží Praha, i když nárůst mezd v hlavním městě byl mezi kraji opět nejnižší. V Praze mzda stoupla o 6,6 procenta na 39.173 korun. V průměru více než 30.000 korun měli ve 4. čtvrtletí i pracující ve Středočeském, Jihomoravském a Plzeňském kraji.

"Růstu mezd pomohl nejen utažený trh práce, ale i zvyšování platů ve veřejné sféře. Celkem šly platy ve státní sféře nahoru o 13 procent. Růst mezd ve veřejné sféře se následně přelévá do soukromého sektoru, kde navíc tlačí mzdy směrem nahoru i nedostatek pracovní síly. Ten se navíc stále prohlubuje," uvedla ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

Podle analytika Raiffeisenbank Milana Frydrycha firmy v průmyslovém odvětví uvádí nedostatek zaměstnanců jako největší bariéru k růstu. "Mzdy ve čtvrtém čtvrtletí rostly nejrychleji od roku 2008 a jsou tlačeny nahoru nejen výbornou kondicí tuzemské ekonomiky a eurozóny, ale i navýšením platů ve veřejném sektoru, opakovaným zvýšením minimální mzdy a historicky nejnapjatějším trhem práce. Nadprůměrný růst mezd proto bude pokračovat i v prvních dvou čtvrtletích tohoto roku," uvedl Frydrych.

Zrychlení růstu mezd podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka vedlo k dalšímu přiblížení životní úrovni ve vyspělejších zemích. "Průměrná mzda v České republice po zohlednění rozdílu v cenových hladinách se loni zvýšila na 67 procent průměru EU z předloňských 65 procent unijního průměru. Mzdy v České republice jsou na zhruba stejné úrovni jako v Polsku, Portugalsku či Řecku," uvedl. Jsou však vyšší než na Slovensku, kde průměrná mzda v loňském posledním čtvrtletí byla 1041 eur (v přepočtu 26.440 Kč) a v průměru za celý loňský rok dosáhla 954 eur (24.230 Kč).

Silný růst mezd bude podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška v Česku nepochybně pokračovat i v letošním roce. "Již v prvním čtvrtletí nejspíš došlo k dalšímu zrychlení meziročního tempa nad osm procent a celoročně budou přírůstky lámat nové rekordy. Podniky tedy budou tahat při mzdových vyjednáváních za kratší konec provazu a zaměstnanci se můžou těšit na zlepšování své životní úrovně," uvedl.

Související

Peníze, ilustrační fotografie.

Průměrná mzda loni vzrostla o tři tisíce korun. Reálně se však snížila

Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce korun vyšší. Reálně se však snížila o téměř tři procenta kvůli zvýšení spotřebitelských cen. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku vzrostla průměrná mzda o 6,3 procenta, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). 
CZK

Průměrná mzda se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila, ta reálná ale klesla

Průměrná mzda v Česku se v loňském čtvrtém čtvrtletí zvýšila meziročně o 7,9 procenta na 43.412 korun. Po započtení inflace, která ve stejném období dosáhla 15,7 procenta, se ale mzda reálně snížila o 6,7 procenta. Klesla tak páté čtvrtletí za sebou. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Více souvisejících

průměrná mzda čsú Ekonomika Praha mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 45 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy