Vítkovice Heavy Machinery dluží téměř tři miliardy korun

Ostrava - Společnost Vítkovice Heavy Machinery (VHM) dluží podle insolvenčního návrhu, který podala sama firma, téměř tři miliardy korun. Má přes 300 věřitelů. Své závazky není VHM schopna plnit kvůli nedostatku likvidních prostředků.

Firmu ze strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka má zachránit nový investor. V neděli oznámila, že do ní vstoupí společnost SPV VTK zakladatele holdingu Czechoslovak Group Jaroslava Strnada, která získá většinový podíl.

Podle výroční zprávy dosáhla firma VHM za rok 2016 v provozním výsledku hospodaření ztráty 1,3 miliardy korun. V celkovém výsledku hospodaření přesáhla ztráta 1,47 miliardy korun při čistém obratu 3,098 miliardy korun.

Podle insolvenčního návrhu činí dluhy VHM 2,996 miliardy Kč. Firma v návrhu uvedla, že do neuspokojivé ekonomické situace se dostala v důsledku dlouhodobé krize na trhu v oboru strojírenství, kterou pociťuje většina tuzemských i zahraničních společností. K 5. únoru měla 346 věřitelů, z čehož sedm věřitelů je zajištěných majetkem dlužníka.

Zároveň s návrhem na insolvenci VHM požádaly o schválení takzvané předbalené reorganizace a odeslaly soudu reorganizační plán, který schválila většina zajištěných i nezajištěných věřitelů firmy. "Předložený reorganizační plán předpokládá, že v rámci reorganizace část věřitelů kapitalizuje své pohledávky, pohledávky ostatních věřitelů pak budou restrukturalizovány a ve zbývající části uspokojeny," uvedl už v neděli mluvčí SPV VTK Andrej Čírtek. Finální verzi reorganizačního plánu ještě musí schválit věřitelé a soud.

Vítkovice Heavy Machinery jsou producentem ocelí a výrobků z nich, včetně produktů pro energetiku. Mají téměř 1000 zaměstnanců. Od poloviny ledna tam platí dohoda vedení podniku s odbory, že někteří zaměstnanci můžou zůstávat doma s 80 procenty náhrady mzdy. Týká se to 800 lidí. Odboráři ve firmě jsou od října ve stávkové pohotovosti. Hlavním důvodem pro její vyhlášení bylo opožděné vyplácení mezd. Od té doby už zaměstnanci dostávali výplaty včas, odbory ale s odvoláním stávkové pohotovosti čekají na další vývoj ve firmě a právě zajištění financování.

Související

Krajský soud v Ostravě

Společnost Vítkovice Heavy Machinery skončila v konkurzu, majetek bude rozprodán

Ostravská společnost Vítkovice Heavy Machinery (VHM) skončila v konkurzu. Dnes ho vyhlásil Krajský soud v Ostravě. Majetek firmy, která je od 19. března v úpadku, tak bude rozprodán. Firma před časem stáhla návrh na reorganizaci. O konkurzu jako jediném řešení úpadku se mluvilo už minulý týden, když se u soudu konala schůze věřitelů.
Průmysl

Vítkovice Heavy Machinery obnovily chod ocelárny a ruší omezení

Ostrava - Společnost Vítkovice Heavy Machinery (VHM) ze strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka dnes obnovila chod ocelárny, zrušila omezení výroby a vrací se ke standardnímu pracovnímu rytmu. Kvůli nedostatku provozního kapitálu byla od poloviny ledna část zaměstnanců doma s 80 procenty náhrady mzdy. Obnovení výroby souvisí s pokračující reorganizací podniku, jehož řízení postupně přebírá nový majitel, společnost SPV VTK Jaroslava Strnada. ČTK to dnes řekla mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Více souvisejících

Vítkovice Heavy Machinery insolvence Ekonomika dluhy

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 23 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 9 hodinami

včera

včera

včera

včera

Čekání na schválení vojenské pomoci americkým Kongresem mohlo způsobit vážné škody

Schválení vojenské pomoci Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů americkým Kongresem po pětiměsíčním čekání možná způsobilo škody, které se budou na frontě cítit ještě několik měsíců.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy