Firma Agpi odvezla z vepřína v Letech posledních 330 prasat

Lety - Z vepřína v Letech odjelo dnes v 8:18 auto s posledními 150 prasaty. Společnost AGPI dnes celkem odvezla 330 zvířat. Peníze od státu (450,8 milionů) za prodej areálu zatím firma nedostala. V místě, kde býval koncentrační tábor, bude památník romského holokaustu, firma má předat areál státu do konce března.

Ve 13 halách bylo původně asi 13.000 prasat, firma zvířata postupně vozila na jatka masokombinátů v Písku, Plané nad Lužnicí a Příbrami. Dvě nákladní auta, v nichž byla prasata ve třech patrech, dnes poslední zvířata odvezla do masokombinátu Planá nad Lužnicí.

"Je to pro firmu vážná záležitost, jsou to poslední zvířata, bude i nostalgie. Předání areálu potom bude důležitý moment ve vztahu k událostem, které se tam za války děly, ale stěhování zvířat s tím táborem nemá nic společného. Předání areálu je symbol, ale ta poslední zvířata to nejsou, to je jedna z věcí, která se musí udělat pro to, aby se dal areál předat. Je to vážný krok, vážná chvíle, když se z areálu, který je v plném provozu, odváží poslední zvíře," řekl místopředseda představenstva Agpi Jan Čech.

Agpi má asi 100 zaměstnanců, v Letech jich pracovalo devět. Společnost dala všem výpověď a nabídla jim jinou práci; dva pracovníky si nechává, ostatní nabídku nepřijali. Firma uvažuje, že chov obnoví jinde.

"Že by se stavěl nový areál, to je velice problematické a ty peníze na něj zdaleka nestačí. Nechávali jsme si vypracovávat studii, může se zdát, že částka je velká, ale je to s DPH a stavba by stála mnohem víc. Peníze bychom chtěli vrátit v různých formách investic do rozšíření jiných výrob," řekl Čech. V Přílepově má firma provoz, kde je 600 prasnic a na ně navazující výkrm, ročně odtud dodají přes 2000 tun masa.

Vepřín o rozloze 7,1 hektaru se stavěl od roku 1972. O vykoupení vepřína a vybudování důstojného pietního místa se mluvilo přes 20 let. Proti usnesení valné hromady Agpi o převodu vepřína na stát ale podal žalobu ke Krajskému soudu v Českých Budějovicích jeden minoritní akcionář firmy. Také Ústavní soud přijal v lednu stížnost proti usnesení minulé vlády o odkupu vepřína.

Související

Koncentrační tábor Lety byl internační tábor za druhé světové války zřízený na okraji stejnojmenné obce v dnešním okrese Písek, od 10. července 1942 byl určený internaci cikánů. Na jeho místě byl v padesátých letech 20. století vybudován velkokapacitní vepřín, v 90. letech pak pietní památník u zdi vepřína.

Firma Agpi dostala za vepřín v Letech od státu už 90 procent kupní ceny

Lety (Písecko) - Firma Agpi, původní majitel vepřína v Letech u Písku, dostala od státu již 90 procent z kupní ceny 450,8 milionu korun. V důsledku toho splatila všechny své bankovní úvěry, jejichž výše byla pod částkou 100 milionů Kč. Část peněz chce použít na rozšíření jiných provozů. ČTK to dnes řekl místopředseda představenstva firmy Agpi Jan Čech.
ministerstva

Romský památník v Letech se prodražuje. Resort kultury žádá 117 milionů navíc

Praha - Ministerstvo kultury (MK) požaduje navýšit svůj letošní rozpočet o 117 milionů korun na demolici vepřína v Letech. Peníze by měly být uvolněny z vládní rozpočtové rezervy. Loni vláda schválila výkup vepřína za 451 milionů korun. Další peníze jsou ale potřeba na demolici budov, sanaci areálu a vybudování památníku v místě koncentračního tábora pro Romy. Dodatečné náklady se nestihly zanést do letošního státního rozpočtu, ministr kultury v demisi Ilja Šmíd proto navrhne vládě změnu loňského usnesení týkající se Letů.

Více souvisejících

AGPI Koncentrační tábor Lety Vepři Ekonomika

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy