Průmysl v Česku odstartoval nový rok růstem, do stavebnictví zasáhlo počasí

Praha - Průmyslová produkce v lednu meziročně vzrostla reálně o 5,5 %. Po očištění o sezónní vlivy klesla v porovnání s předchozím měsícem o 0,6 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 3,4 %. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Průmyslová produkce byla v lednu 2018 po vyloučení sezónních vlivů reálně meziměsíčně nižší o 0,6 %. V porovnání se stejným měsícem předchozího roku vzrostla reálně o 5,5 %. Leden 2018 měl stejný počet pracovních dnů jako leden 2017.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek +1,1 procentního bodu, růst o 5,6 %), výroba strojů a zařízení (příspěvek +1,0 p. b., růst o 13,9 %) a výroba elektrických zařízení (příspěvek +0,98 p. b., růst o 15,3 %). Průmyslová produkce klesla v odvětvích výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (příspěvek -2,3 p. b., pokles o 16,1 %) a těžba a dobývání (příspěvek -0,1 p. b., pokles o 4,1 %).

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v lednu 2018 meziročně vzrostly o 4,8 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 4,5 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách vzrostly o 5,1 %.

Hodnota nových zakázek v lednu 2018 ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 3,4 %. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 3,9 %, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 2,2 %, uvedl czso.cz.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v lednu 2018 meziročně zvýšil o 2,1 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v lednu 2018 meziročně vzrostla o  9,6 % a činila 31 946 Kč.

"Průmysl odstartoval nový rok růstem, který se obešel bez většího překvapení a který výrazně nezaostal za průměrným tempem v loňském roce," řekl ČTK analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Lednový výsledek by byl však podle něj ještě lepší, nebýt citelného poklesu produkce v síťových odvětvích. Pokles výroby elektřiny související s nadprůměrně teplým počasím v lednu se ukázal být brzdou růstu průmyslu nejen v Česku, ale i v eurozóně, podotkl.

Solidní meziroční tempo růstu by mělo v následujících měsících pokračovat, doplnil analytik Raiffeisenbank František Táborský. Průmysl ale podle něj začne postupně limitovat vysoká srovnávací základna z předchozího roku, který byl extrémně úspěšný. Loni průmyslová výroba za celý rok zrychlila o 5,7 procenta. Pro tento rok odhadl mírné zpomalení tempa na solidní čtyři procenta. Největší výzvou pro průmysl v tomto roce bude udržení konkurenceschopnosti v prostředí nejrychleji rostoucích mezd od roku 2008, pokračujícího nedostatku zaměstnanců a dalšího posilování koruny, dodal.

Stavební produkce v lednu 2018 po vyloučení sezónních vlivů byla reálně meziměsíčně vyšší o 0,8 %. Meziročně vzrostla o 33,6 %. Leden 2018 měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku stejný počet pracovních dnů, ale klimatické podmínky byly nesrovnatelné.

Zatímco v roce 2017 byl měsíc leden teplotně výrazně podprůměrný (podobně podnormální byl v Česku naposledy březen 2013), letošní leden byl v České republice mimořádně teplý. S průměrnou měsíční teplotou plus 1,8 °C se stal čtvrtým nejteplejším lednem od roku 1961, kdy se začaly v zemi zaznamenávat celkové průměry teplot). Meziroční rozdíl v průměrných teplotách byl 7,4 °C a příznivé klimatické podmínky umožnily stavbařům provádět veškeré stavební práce.

Lednová stavební produkce představuje dlouhodobě nejslabší příspěvek během stavební sezóny, když tvoří zhruba 4 % z celkového úhrnu za rok, a na výkyvy počasí je mimořádně citlivá. Produkce v pozemním stavitelství meziročně vzrostla o 30,9 % (příspěvek +26,0 procentního bodu). Produkce inženýrského stavitelství se meziročně zvýšila o 47,7 % (příspěvek +7,6 p. b.).

"Na kladném výsledku roku 2017 se výraznou měrou podílí pozemní stavitelství, zatímco v inženýrském stavitelství trvá dlouhodobý propad, zejména v oblasti dopravní infrastruktury," uvedl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. Podle analytiků přitom situace není ideální ani v bytové výstavbě. "Statistika nových stavebních povolení v závěru roku nenaznačuje akceleraci bytové výstavby ani tentokrát," upozornil Dufek. Jistý optimismus ale podle něj vzbuzuje alespoň růst objemu nových zakázek pro pozemní a inženýrské stavitelství v posledním loňském čtvrtletí.

Související

Více souvisejících

Průmysl Ekonomika čsú zakázky Stavebnictví

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 9 hodinami

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy