Kladenskou huť Poldi čeká dražba, zájemce se zatím nepřihlásil

Kladno - Kladenskou huť Poldi čeká ve čtvrtek veřejná dražba. Žádný zájemce se zatím nepřihlásil. Zda se ocelárnu podaří zachránit, je otázkou. Například primátor Kladna Milan Volf (Volba pro Kladno) i jeho předchůdce Dan Jiránek (ODS) jsou spíše skeptičtí. Jaroslav Hradil z dražební společnosti Prokonzulta sdělil, že o prohlídky podniku byl zájem.

Dražit se budou podniky firem Poldi a Poldi Trade, jejich hodnota je podle znaleckého posudku 180 milionů korun. Nejnižší podání stanovil věřitelský výbor na 160 milionů. Dražební jistotu ve výši 17 milionů Kč je potřeba složit do čtvrtečních 10:00. Nebude-li mít licitátor do té doby ověřeno, že na účet dražební společnosti byla částka připsána, dražit se nebude. Sigmund ještě odpoledne neměl zprávu, že by byla jistota složena.

"Mám čerstvou informaci, že dnes ráno ještě žádná jistota složena nebyla. Není to úplná výjimka, skládá se to většinou na poslední chvíli, ale teď už je to hodně blízko před dražbou," upozornil insolvenční správce Adam Sigmund.

Primátor Volf si není jistý tím, zda se případným prodejem může něco "zlomit". "Jakmile někdo něco prodává v této části areálu, tak to vždycky znamená, že něco není v pořádku," řekl. Jeho předchůdce Jiránek, který se v Poldi v 70. letech minulého století vyučil a až do roku 1996 tam pracoval, vidí největší chybu v nezdařené privatizaci. Připomněl, že do dražby jde nyní jen malá část původního areálu. "Prodává se vykleštěný zbytek, který z mého pohledu nikdy neměl moc velkou šanci," míní Jiránek. Podle něj je také otázkou, zda by se podařilo získat zpátky šikovné lidi, kteří z firmy odešli a našli si práci jinde. Hospodářka odborářů Poldi Marie Rezková je přesto optimistická a věří, že se podaří obnovit provoz. 

Podle obchodního rejstříku patří společnost Poldi skupině Rucarto Limited zapsané na Kypru. Loni byl provoz podniku většinou zastavený. Fungování už před několika lety začaly komplikovat dluhy, například dodavatelům materiálů, energií a dalším, které dosáhly stovek milionů korun. Následkem bylo zpožděné vyplácení mezd, a to i o několik měsíců.

Soud loni v březnu povolil reorganizaci, vedení se ale nepodařilo splnit podmínky, například splacení dluhů, jež vznikly před úpadkem společnosti. Pomoci měl nový investor, jednání ale nevyšla. V Poldi dříve fungovaly provozy ocelárny, kovárny, dokončující výroby a tepelného zpracování. V obou firmách Poldi a Poldi Trade ještě donedávna pracovalo 150 lidí.

Související

Soud, ilustrační foto

Kladenskou Poldi koupila firma Opimo Trade, šlo už o pátou dražbu

Kladenská huť Poldi byla v elektronické aukci dnes prodána za 140 milionů korun, tedy za vyvolávací cenu. Koupila ji společnost Opimo Trade, která byla založena předloni. "Vydražitel splnil veškeré podmínky pro účast v dražbě," řekl dnes ČTK jednatel společnosti OK dražby Petr Sefzig. Aby byla dražba platná, musí vydražitel doplatit padesát milionů do 15 dnů. Jednatel firmy Opimo Trade Pavel Filipčík řekl ČTK, že jeho záměrem je obnovit v Poldi výrobu. Bude podle něj záležet na stavu podniku a situaci na trhu.
Ilustrační foto

I třetí dražba kladenské hutě Poldi je zmařená, firma nezaplatila

Kladno - Také třetí pokus o prodej kladenské hutě Poldi zkrachoval. Vydražitel včas nezaplatil, srpnová dražba firem Poldi a Poldi Trade je tudíž zmařená. ČTK o tom dnes informoval Michal Žižlavský za insolvenčního správce. Podnik, který je částí někdejšího rozsáhlého koncernu, je od loňského prosince v konkurzu a zaměstnanci dostali výpovědi. Insolvenční správce podle Žižlavského již zahájil přípravu přísnější exekutorské dražby.

Více souvisejících

Poldi Kladno dražby Ekonomika soudy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 4 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 4 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Civilisté mohou Rafah opustit. Egyptský hraniční přechod zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy