Expanze firem Křetínského souvisí s érou levných peněz, soudí analytici

Praha - Expanze firem miliardáře Daniela Křetínského, která se uskutečňuje prostřednictvím úvěrů, souvisí se současnou érou levných peněz. Aktuální koupě rozhlasových stanic není vzhledem k majetku Křetínského příliš rozsáhlá, shodli se dnes analytici oslovení ČTK. Společnost Czech Media Invest (CMI), kterou Křetínský spoluvlastní, kupuje od Lagardére rozhlasové stanice v ČR, Polsku, na Slovensku a v Rumunsku. Prodejní cena činí 1,8 miliardy korun.

"Křetínský jede na tygrovi, ale zatím mu to vychází. Jeho agresivní expanzi opřené o enormní dluh nahrává současné prostředí historicky prakticky nejnižších úrokových sazeb. Jeho rozrůstající se impérium je tedy tak trochu také dítkem léta trvající politiky levných peněz, kterou realizují centrální banky," řekl ČTK analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. V neformální rovině Křetínskému při jednání s bankami podle Kovandy pomáhá i umně budované osobní PR, opřené částečně i o vlastní mediální síť, kterou nyní rozšiřuje.

Vzhledem k rozsáhlému majetku je pro Křetínského relativně jednoduché shánět financování pro nové investiční aktivity, doplnil analytik BH Securities Štěpán Křeček. Křetínský má podle něj dlouhou úvěrovou historii a kredit velmi schopného byznysmena. Pro rozvoj svých aktivit proto nemá problémy se sháněním peněz. Postupné navyšování finančních toků i růst celkové hodnoty majetku Křetínského umožňuje splácet staré závazky a uzavírat nové kontrakty, dodal.

František Bostl z poradenské společnosti Starteepo připomněl, že nákup českých medií českými miliardáři pokračuje. I přes obrovské transakční sumy však jde o relativně nízké investice v porovnáni s hlavními aktivitami těchto lidí. U Křetínskeho jde především o Evropský průmyslový holding (EPH), jehož hodnota se odhaduje na nižší stovky miliard korun. Akvizice médií v jednotkách miliard proto nejsou nic šokujícího - z pohledu svobody a objektivnosti českých médii je to však úplně něco jiného, upozornil Bostl.

Křetínský je podle podzimního žebříčku časopisu Forbes pátým nejbohatším Čechem s majetkem 50 miliard korun. Mimo jiné mu patří majoritní podíl v EPH, který je přední středoevropskou energetickou skupinou, když vlastní a provozuje zařízení v ČR, na Slovensku, v Německu, Itálii, Británii a Maďarsku. Nyní drží 94 procent akcií holdingu. Podíl 31 procent v EPIF, klíčové dceřiné firmě holdingu, získal fond australské banky Macquarie. Vedle EPH je mimo jiné spolumajitelem fotbalového klubu AC Sparta Praha.

CMI prostřednictvím svých dceřiných společnosti Czech News Center (CNC) a CN Invest dosud působila zejména v oblasti tisku. Vydává čtyři deníky, mezi nimi Blesk, Sport a Aha!, desítky časopisů, například týdeník Reflex nebo Svět motorů, a také webové tituly. Společnost vlastní i dvě tiskárny a je lídrem ve vydávání knih a distribuce tisku.

Související

Více souvisejících

Daniel Křetínský Czech Media Invest Ekonomika

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

V ZOO Praha se narodil orangutan. Mládě se má čile k světu

V ZOO Praha se ve čtvrtek krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě jedenáctileté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoologické zahradě. Otcem je dvaadvacetiletý samec Pagy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy