Česká televize zpomalí přechod na DVB-T2

Praha - Česká televize se rozhodla zpomalit přechod na nový standard DVB-T2 digitálního pozemního vysílání. Všech šest jejích kanálů bude až do listopadu 2019 dostupných na jednom místě v nynější kvalitě DVB-T. Vyplývá to z tiskové zprávy na webu televize. Veřejnoprávní televize tak chce poskytnout lidem dostatek času na nákup nových televizorů či set-top boxů, které diváci pro příjem ve standardu DVB-T2 budou potřebovat.

Od úterý 24. dubna mohou diváci všechny kanály ČT v nynějším standardu naladit na jednom místě, televize je soustředí do multiplexu 1. K jejich příjmu si lidé musejí na televizoru jednorázově spustit automatické ladění. Některé domácnosti tak opět získají přístup ke kanálu ČT :D/Art, který ve standardu DVB-T ztratily poté, co televize koncem března spustila přechodovou vysílací síť DVB-T2.

Až do listopadu příštího roku také budou mít všichni k dispozici v nynějším standardu kanál ČT Sport, který podle dřívějších plánů měl být od konce letošního května po skončení mistrovství světa v hokeji dostupný v zemském vysílání pouze v přechodovém multiplexu ČT ve standardu DVB-T2 a v regionálních DVB-T sítích.

"Aby bylo možné zařadit všechny programy ČT do veřejnoprávního multiplexu, dojde k částečnému snížení rychlosti a rozsahu doplňkových služeb, jako je elektronický programový průvodce či teletext, a také k dílčímu snížení obrazové kvality programů," uvedla televize k ohlášené změně. Ve vysokém rozlišení a s plnohodnotnou nabídkou dodatečných služeb diváci nadále najdou kompletní program ČT v přechodové síti DVB-T2.

Po listopadu 2019 už bude přechodová síť DVB-T2 jedinou digitální platformou, kde bude pozemní vysílání ČT na celém území státu k dispozici. Na nový standard DVB-T2 se celé Česko musí podle rozhodnutí vlády, evropských orgánů a mezinárodních dohod kompletně přesunout v červnu 2020.

DVB-T2 proti nynější technologii DVB-T umožňuje vysílání více programů na menším rozsahu frekvencí. Vysílání DVB-T zároveň uvolní frekvenční pásmo 700 megahertzů datovým sítím pro novou generaci vysokorychlostního mobilního internetu.

Pozemní digitální vysílání v současnosti využívá zhruba 60 procent domácností, jinou možností je kabelové připojení nebo satelitní příjem. Televizní přijímač nebo set-top box pro DVB-T2 nyní vlastní zhruba pětina domácností.

Související

telekomunikační služby

Na vysílání DVB-T2 přešly v Česku již dvě třetiny TV vysílačů

Na nový standard televizního vysílání DVB-T2 přešlo 64 procent všech pozemních vysílačů. Po přechodu na DVB-T2 na severní Moravě, který začíná příští týden a skončí během října, bude zbývat osm procent vysílačů se starším standardem DVB-T. ČTK to dnes řekla mluvčí Českých Radiokomunikací Petra Miterová.
Ilustrační foto

Přechod na formát DVB-T2 se možná obnoví v červenci

Přechod na nové televizní vysílání DVB-T2, který v polovině března zastavilo šíření nového typu koronaviru, by se mohl obnovit v červenci a skončit v říjnu. Předběžně s tím počítají České Radiokomunikace, definitivní slovo bude mít vláda, informoval dnes Radiožurnál. Celý proces by se tak zpozdil zhruba o čtyři měsíce.

Více souvisejících

DVB-T2 Česká televize Ekonomika televize

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy