Společnost Vítkovice Gearworks už má nové majitele

Ostrava - Firma Vítkovice Gearworks ze strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka už má nové majitele, společnosti Optifin Invest a Farvis. V souladu se schváleným reorganizačním plánem složily 80 milionů korun, a staly se tak novými akcionáři Gearworks. Vítkovická firma díky tomu vyplatila své věřitele. ČTK to dnes sdělila mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Spolumajitelem společnosti Optifin Invest je podnikatel Alexej Beljajev. Společnost Farvis je spřízněna s firmou E-Invest Martina Ulčáka, který už loni od Světlíka koupil jednu z firem ze skupiny, Hutní montáže.

"Zhruba během měsíce by mělo dojít k úspěšnému ukončení reorganizace společnosti," uvedl ředitel Vítkovic Gearworks Vladimír Bindzár.

Vítkovice Gearworks jsou jedním z předních dodavatelů atypických převodových skříní, ozubených dílů a kompletních pohonů pro různá odvětví průmyslu, poskytují ale také například projekční a inženýringové služby. Nyní mají zhruba 140 zaměstnanců, před insolvencí, do níž spadly předloni v srpnu, jich bylo o stovku víc.

Podle ředitele má nyní firma zakázky převážně v dodávkách pro hutní a strojírenské firmy ve středoevropském regionu a chce nabírat nové lidi. "V následujících měsících chceme výrazně růst. Rozjíždíme druhou směnu a chystáme se na některých strojích obsadit i směnu třetí, jak jsme už dříve našim klientům slíbili," uvedl Bindzár.

V roce 2016 byla firma ve ztrátě více než 700 milionů korun. Kijonková uvedla, že za rok 2017 se podařilo snížit ztrátu na méně než 17 milionů. "Tento negativní výsledek hospodaření souvisí s nedůvěrou trhu po dobu insolvenčního řízení, po jeho skončení bychom měli mít hospodářský výsledek už kladný," uvedl ředitel Bindzár.

Ve skupině Vítkovice Machinery Group je přes 20 firem, celkem mají asi 3000 zaměstnanců. Předloni se čtyři firmy ze skupiny dostaly do finančních potíží: Vítkovice Power Engineering později skončily v konkurzu, Vítkovice Gearworks a Vítkovice Revmont mají povolenou reorganizaci a reorganizace Vítkovic Envi už úspěšně skončila. Ze skupiny se před rokem osamostatnil lahvárenský Cylinders Holding, několik firem skupina prodala.

Související

Ilustrační foto

O společnost Vítkovice Gearworks se přihlásili noví zájemci

Ostrava - O společnost Vítkovice Gearworks se přihlásili noví zájemci. Jde o podnikatele Alexandra Beljajeva a Martina Ulčáka, společně nabízejí přes 80 milionů korun. Hodnotu majetkové podstaty firmy přitom znalecký posudek vyčíslil na 88,768 milionu korun. Věřitelé budou o situaci jednat 6. listopadu.
Krajský soud v Ostravě

Vítkovice Gearworks půjdou do reorganizace, rozhodli věřitelé

Ostrava - Společnost Vítkovice Gearworks ze strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group (VMG) ostravského podnikatele Jana Světlíka půjde do reorganizace. Rozhodli o tom na dnešní schůzi u Krajského soudu v Ostravě věřitelé. O reorganizaci žádala sama firma, která je v úpadku od září, navrhoval ji i insolvenční správce David Vandrovec. Reorganizaci ještě musí potvrdit svým usnesením soud.

Více souvisejících

Vítkovice Gearworks Ekonomika Průmysl Ostrava

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy