Nový ČEZ nebude: Vedení ustoupilo od plánu na rozdělení firmy

Praha - Vedení energetické společnosti ČEZ ustoupilo od plánu na rozdělení této polostátní firmy, důvodem byl odpor politiků v čele s ministrem průmyslu a obchodu Tomášem Hünerem (za ANO). Informovaly o tom dnešní Hospodářské noviny (HN).

"Akcionářská práva státu ve skupině ČEZ vykonává ministerstvo financí. Za MPO ale na nadcházející valnou hromadu dáváme jasné doporučení, a to rozhodné ne dělení skupiny ČEZ," řekl Hüner. Ministerstvo financí zatím nechtělo podle HN věc komentovat a mluvčí ČEZ Ladislav Kříž uvedl, že program nadcházející valné hromady ČEZ bude teprve zveřejněn, ale "žádné schvalování transformace se nenavrhuje".

O rozdělení firmy, ve které stát přes ministerstvo financí drží zhruba 70 procent akcií, se uvažuje především kvůli stavbě nového jaderného zdroje. ČEZ dříve uvedl, že zkoumal šest možných alternativ rozdělení. Nejpreferovanější variantou je ta, že by stát plně vlastnil jadernou, uhelnou, těžební a obchodní část. "Nový ČEZ", ve kterém by si měl stát v první fázi ponechat 51 procent, by zahrnoval distribuci, prodej, obnovitelné zdroje a energetické služby ESCO.

Hüner už dříve HN řekl, že rozdělení ČEZ kvůli výstavbě nového jaderného bloku je hloupost. Není prý jisté, zda je transformace ideálním řešením a nejsou také spočítány dopady pro akcionáře.

List nyní napsal, že Hüner chce dát vládě doporučení, jak ve věci pokračovat, do konce roku. Podle studie, kterou si nechalo ministerstvo zpracovat od firmy PwC a kterou mají HN k dispozici, stále chybí dokumenty, které by analyzovaly vývoj cen elektřiny, možné způsoby financování reaktorů, návratnost projektu či dopadu jejich výstavby do veřejných rozpočtů. Teprve s těmito analýzami bude jasné, jestli by měla nové reaktory platit sama firma a jestli by potřeboval stání pomoc, a teprve poté se může prý debatovat o rozdělení ČEZ, uvedly HN.

Společnosti ČEZ loni meziročně vzrostl čistý zisk o 30 procent na 19 miliard korun. Tržby klesly o procento na 201,9 miliardy korun.

Související

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.
Jaderná elektrárna Dukovany Komentář

Česko hledá odpověď na zásadní otázku. Ano, či ne novým jaderným elektrárnám?

Nedávná analýza poradenské společnosti EGÚ Brno konstatovala, že Česká republika zůstala i v roce 2023 vývozcem elektřiny do zahraničí. Podíl exportu se sice snižuje, ale i tak jsme vyvezli devět terawatthodin (TWh) elektřiny, což je meziročně o pět TWh méně. Česko přitom samo spotřebuje elektřiny přes šedesát TWH za rok. Ale i tak se loni ČR stala čtvrtým největším exportérem elektřiny v EU. Člověk by z toho mohl mít, tak nějak na první dobrou, radost, jenže taková zpráva a přístup řady extremistických politiků, spíše posiluje řadu mýtů, dezinformací a odsudků o energetice.

Více souvisejících

ČEZ Ekonomika Tomáš Hüner Energetika

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 15 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

NATO cvičí poblíž ruských hranic. Připravují se na válku, soptí Kreml

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí, Marija Zacharovová, v sobotu označila čtyřměsíční vojenská cvičení NATO, známá jako Steadfast Defender, za důkaz toho, že Severoatlantická aliance se připravuje na potenciální konflikt s Ruskem.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy