ČMSS ve čtvrtletí zvýšila čistý zisk, roste zájem o nové smlouvy

Praha - Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) zvýšila v prvním čtvrtletí meziročně čistý zisk o 28 procent na 274 milionů korun. Za nárůstem stojí především nižší tvorba opravných položek a oživení zájmu o nové smlouvy stavebního spoření. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí spořitelny Tomáš Kofroň. ČMSS je největší stavební spořitelnou na českém trhu.

"V 1. čtvrtletí jsme zaznamenali výrazný nárůst zájmu o nové smlouvy, meziročně jsme uzavřeli o polovinu více nových smluv než o rok dříve. Počítáme s tím, že za celý rok zvýšíme prodej nových smluv minimálně o 20 procent, zároveň dojde i k oživení úvěrových aktivit," uvedl předseda představenstva ČMSS Tomáš Kořínek. ČMSS do března uzavřela zhruba 52.000 nových smluv o stavebním spoření, což je meziročně o 56 procent více.

Na hospodaření spořitelny negativně působí podle Kofroně nízké mezibankovní úrokové sazby, které vedly k poklesu úrokových příjmů o 15 procent na 497 milionů korun. Naopak příjmy z poplatků se meziročně zvýšily o 12 procent na 161 milionů korun. Provozní náklady ČMSS meziročně klesly o šest procent na 360 milionů korun.

Celková aktiva ČMSS ke konci března činila 149,5 miliardy korun, objem poskytnutých úvěrů 112,4 miliardy Kč a objem vkladů 135,8 miliardy korun.

Českomoravská stavební spořitelna vznikla v roce 1993, nyní má zhruba 1,3 milionu klientů. Akcionáři ČMSS jsou ČSOB (55 procent) a Bausparkasse Schwäbisch Hall AG (45 procent).

Související

bankomaty

ČSOB má žně, letos jí stoupl čistý zisk o 45 procent

Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním pololetí stoupl o 45 procent na 10,9 miliardy korun. K růstu zisku přispěla koupě zbývajícího 45procentního podílu v Českomoravské stavební spořitelně a přecenění dosavadního podílu. Objem aktiv pod správou skupiny vzrostl meziročně o desetinu na 228,2 miliardy Kč.
bankomaty

ČSOB se stane jediným vlastníkem stavební spořitelny ČMSS

ČSOB získá 45procentní podíl v stavební spořitelně ČMSS od německé stavební spořitelny Bausparkasse Schwäbisch Hall (BSH) za 6,15 miliardy korun (240 milionů eur). ČSOB se tak stane jediným akcionářem stavební spořitelny, dosud ovládala 55 procent. ČSOB o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Českomoravská stavební spořitelna je jedničkou na českém trhu stavebního spoření. Vznikla v roce 1993 a má zhruba 1,3 milionu klientů.

Více souvisejících

Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) Ekonomika stavební spoření úvěry

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy