Americká cla zasáhnou Česko příští rok

Ostrava - Dopad zavedení amerických cel na ocel a hliník se u tuzemských hutních firem projeví až za několik měsíců, nejspíš až příští rok. Američtí odběratelé totiž nejprve budou muset sehnat za dodávky z Evropy náhradu. Vyplývá to z vyjádření ocelářských firem pro ČTK.

"V první etapě (pravděpodobně do konce letošního roku) část naší produkce exportované do USA nebude ohrožena, neboť americké firmy nemají za naše výrobky rychle náhradu a budou zboží navýšené o pětadvacetiprocentní clo nakupovat," uvedla mluvčí Třineckých železáren Petra Macková Jurásková.

Ve středně- až dlouhodobém časovém horizontu ale rozhodnutí podle ní ovlivní evropský trh. "Dá se očekávat navýšení importu do Evropy z výroby jiných zemí, kterou v USA nebude možné prodat," uvedla Macková.

Mluvčí ArcelorMittalu Ostrava (AMO) Barbora Černá Dvořáková uvedla, že clo poškodí konkurenceschopnost ostravské oceli na americkém trhu, byť z celkového objemu výroby podniku není množství vyvážené do USA nijak zásadní a jde jen o jednotky procent. "Nicméně se jedná o výrobek s vysokou přidanou hodnotou - bezešvé trubky, které se používají v petrochemickém průmyslu pro těžbu ropy a zemního plynu. Těch vyvážíme do USA cca 20 procent z roční výroby bezešvých trubek," uvedla mluvčí AMO.

Také ostravská huť se obává přesměrování části dovozů určených pro americký trh na trh evropský. "Tím by v Evropě vznikl obrovský nadbytek oceli. Podporujeme proto zavedení mimořádných opatření, takzvaných safeguards, která by bránila prudkému nárůstu dovozu do EU ze třetích zemí," uvedla Černá Dvořáková.

Statutární ředitel Ocelářské unie Daniel Urban už ve čtvrtek sdělil, že unie podporuje zavedení mimořádných opatření na evropské úrovni, která by korigovala příliv levné oceli ze třetích zemí.

Spojené státy začaly ode dneška uplatňovat cla ve výši 25 procent na ocel a deset procent na hliník také na dovoz z Evropské unie, Kanady a Mexika. Spojené státy zavedly nová cla na ocel a hliník 23. března. Evropská unie měla doposud z placení těchto poplatků výjimku. Brusel varoval, že v případě uvalení cel přikročí k odvetným opatřením.

Související

firmy

Budoucnost Liberty Ostrava? Majitelé hutě podepsali dohodu s odbory

Zástupci majitele a vedení huti Liberty Ostrava podepsali dohodu s odbory o budoucnosti firmy. Dohoda se týká budoucích investic, výroby a zaměstnanosti, ale také prodlužuje platnou kolektivní smlouvu až do roku 2023. ČTK to dnes sdělila mluvčí firmy Barbora Černá Dvořáková. Huť má od letošního 1. července nového majitele, skupina Liberty Steel ji koupila od skupiny ArcelorMittal.
Karel Havlíček

Ostravská huť po změně vlastníka snižuje produkci. Bude se propouštět? Vláda je ve střehu

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) byl v pondělí ujištěn generálním ředitelem ostravské huti, že dočasné snížení výroby oceli není v důsledku změny vlastníka. Na dotaz ČTK to napsal premiér Andrej Babiš (ANO), následně to potvrdil i Havlíček. Do Ostravy v pátek pojede náměstkyně ministra průmyslu Silvana Jirotková, následně i Havlíček. Řízení podniku 1. července převzala skupina Liberty Steel z globálního koncernu GFG Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty.

Více souvisejících

ArcelorMittal Ostrava Třinecké železárny ocel USA (Spojené státy americké) Ekonomika

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 47 minutami

před 56 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy