Přistoupí Česko k fiskálnímu paktu EU? Vtahování do eurozóny, láteřila SPD ve Sněmovně

Praha - Sněmovna dnes propustila do dalšího projednávání vládní návrh na přistoupení Česka k fiskálnímu paktu EU. Jeho obsahem je rámec pro rozpočtovou kázeň a koordinaci hospodářských politik členských států EU. Pro zamítnutí návrhu hlasovalo 39 poslanců ODS a SPD, proti bylo 103 poslanců. Návrhem se budou nyní zabývat zahraniční a rozpočtový výbor.

Fiskální pakt je mezinárodní smlouva, kterou v roce 2012 podepsalo 25 členských států EU. Platí od 1. ledna 2013 a členské země EU mohou k paktu přistupovat kdykoliv.

Státy eurozóny a signatáři mimo eurozónu, kteří oznámili úmysl být ustanoveními vázáni, musí zavést do vnitrostátního práva pravidlo vyrovnaných rozpočtů vládního sektoru. Tím se rozumí roční saldo hospodaření vládního sektoru očištěné o vliv hospodářského cyklu a jednorázových a přechodných opatření (tzv. strukturální saldo) ne horší než minus 0,5 procenta HDP.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) před poslanci opakovaně ujišťovala, že ratifikace smlouvy neovlivňuje rozhodnutí české strany o vstupu do eurozóny a nijak k němu dodatečně nezavazuje. Připomněla také, že vláda se loni v prosinci rozhodla datum vstupu do eurozóny nestanovovat. Jako argument pro přistoupení k paktu uváděla i to, že Česko se bude moci účastnit jednání eurozóny o jejím budoucím uspořádání.

Vojtěch Munzar (ODS) řekl, že vidí úpornou snahu o přijetí paktu, bagatelizaci dopadů, ale i veliké přesvědčování pro přijetí. To podle něj nevzbuzuje důvěru. Podle místopředsedy hnutí SPD Radima Fialy je pak součástí salámové metody vtahování ČR do eurozóny. 

Předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek prohlásil, že v celém fiskálním paktu není jediné slovo, které by Česko přibližovalo k přijetí eura. "Prostě to tam není," řekl s tím, že když někdo mluví v souvislosti s paktem o přijetí eura, dopouští se argumentačního faulu. Obdobně se vyjádřila i poslankyně ANO a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková. "To tam skutečně není," podotkla.

Související

Prezident Miloš Zeman

Česko přistoupilo k fiskálnímu paktu, jako poslední země EU

Prezident Miloš Zeman dnes podepsal fiskální pakt, který upravuje koordinaci hospodářských politik Evropské unie. Smlouvu ještě musí spolupodepsat premiér Andrej Babiš (ANO). Na twitteru to dnes uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Česká republika se ke Smlouvě o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské měnové unii připojuje jako poslední země EU. Z unijní osmadvacítky se k paktu nezavázala pouze Velká Británie, která se ale v referendu rozhodla z unie odejít. Obsahem smlouvy je rámec pro rozpočtovou kázeň a koordinaci hospodářských politik členských států unie.

Více souvisejících

fiskální pakt (Smlouva o stabilitě koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii) Poslanecká sněmovna Alena Schillerová Miroslav Kalousek Radim Fiala /SPD/ Ekonomika

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 31 minutami

před 31 minutami

před 32 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy