Společnost O2 TV získala práva na nejvyšší českou fotbalovou ligu až do roku 2022

Praha - Společnost O2 TV odkoupila od Pragosportu vysílací práva na první fotbalovou ligu na příští čtyři sezony. Nyní je tedy vlastníkem televizních i online práv pro Česko i Slovensko. Plánuje z každého kola odvysílat čtyři zápasy v televizním režimu a zbytek ve streamingové kvalitě.

O2 TV vysílá fotbalovou ligu od sezony 2015/16, dosud ale měla tato placená televizní stanice maximálně dva zápasy v kole a prioritní volbu nejzajímavějšího utkání. Další dva přenosy měla Česká televize jako veřejnoprávní kanál. Kompletní práva ale zatím žádná televize nevlastnila.

„Po dlouhých jednáních jsme dospěli k významné a historicky unikátní dohodě. Nejlepší zápasy české ligy budou vždy na O2 TV," uvedla šéfka obsahu O2 TV Anna Lenerová. Nová smlouva platí na další čtyři sezony, tedy 2018/2019, 2019/2020, 2020/2021 a 2021/2022.

O2 plánuje do svého vysílání na kanálech O2 TV Sport a O2 TV Fotbal zařadit všechny zápasy. „Celkem se můžete těšit minimálně na 105 přímých přenosů za sezonu, chybět nebudou ani duely z nově hrané nadstavbové části. Oproti uplynulým třem sezonám, kdy O2 TV Sport vysílala první a čtvrtou volbu, se jedná o skoro dvojnásobný nárůst obsahu z českého fotbalu,“ informuje v tiskové zprávě O2.

Nyní vyjednává s Českou televizí a dalšími kanály o možnosti přenechat jeden zápas do jejich vysílání. „Z kontraktu vyplývá povinnost nejméně jeden zápas pustit do volně šiřitelného prostoru," dodala Lenerová. ČT nyní řeší, v jaké podobě se fotbalové lize bude věnovat. „Nastalá situace je pro nás nová, další kroky tak budou primárně předmětem interní diskuze, případně celkové revize vysílání klubového fotbalu v České televizi," uvedla v prohlášení tisková mluvčí ČT Karolina Blinková.

Do těchto úvah je podle ní nutné zahrnout i aktuální vládní návrh novely zákona o DPH, který České televizi může odebrat 350 až 400 milionů korun určených na financování druhé vlny digitalizace, což může vést k omezení šíře služeb, které ČT nabízí. ČT má do roku 2022 zajištěna práva na zápasy české fotbalové reprezentace včetně Ligy národů a do roku 2021 na zápasy Evropské ligy s právem první volby.

Fotbalová liga se bude oproti minulé sezoně hrát ve čtyřech hracích dnech a zápasy budou mít pevně stanovený začátek. V pátek se bude hrát od 18:30, v sobotu od 15:00, 17:00 a 19:00, v neděli od 15:00 a 18:00 a v pondělí od 18:00. V zimním období dojde k posunu a v pátek se bude hrát od 17:30 a v sobotu a v neděli od 15:00 a 17:00.

O2 TV v každém hracím dnu odvysílá alespoň jeden zápas natočený na 13 kamer. Zbylé zápasy budou natáčeny na zmenšený počet kamer v menší kvalitě.

Prostřednictvím moderních technologií bude navíc O2 TV českým fanouškům i nadále přinášet výhody takzvané multidimenze, která fanouškům umožňuje sledovat několik sportovních přenosů současně, přepínat mezi různými kamerami, cokoli si zastavit, přetočit nebo nahrát. „Díky multidimenzi, která jim umožní sledování zápasů až na čtyřech zařízeních, nepřijdou nyní o žádný zápas, kteréhokoliv klubu. Z každého kola bude O2 TV vyrábět čtyři televizní utkání v nejlepší vysílací kvalitě a další čtyři utkání v takzvané streaming kvalitě, která rovněž odvysíláme v O2 TV v rámci multidimenze,“ prozradil Marek Kindernay, výkonný ředitel O2 TV Sport.

Podmínky smlouvy si pochvaluje i Ligová fotbalová asociaci. „Smlouva odpovídá parametrům, které jsme garantovali klubům, jako jsou jednotné TV sloty a významné navýšení příjmů,“ říká Dušan Svoboda, předseda LFA.

O2 TV nadále plánuje podílet se na projektu videorozhodčích. I pro budoucí ročníky nejvyšší fotbalové soutěže poskytne O2 Ligové fotbalové asociaci přenosový vůz, který splňuje všechny podmínky pro práci videorozhodčího.

Větší počet přenosů si vyžádá i personální posílení fotbalové redakce. Po zdravotní dovolené se k české fotbalové lize vrací zkušený komentátor Tomáš Radotínský. Reportéra Davida Sobiška pak doplní reportérka Monika Čuhelová, která má za sebou pětileté působení v České televizi.

„Letos se nám podařilo získat výhradní práva na Ligu mistrů, značný podíl budeme mít na vysílání hokejové extraligy a poslední třešničkou na dortu jsou kompletní práva na první českou fotbalovou ligu. Ligu mistrů máme do roku 2021, hokejovou extraligu do roku 2023, basketbalovou Euroligu do roku 2021 a nová smlouva na fotbalovou ligu je až do sezony 2021/2022," láká diváky Anna Lenerová, šéfka obsahu O2 TV.

Související

Více souvisejících

o2 Fotbal Fotbalová 1. liga ČR

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

před 2 hodinami

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

před 2 hodinami

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

před 3 hodinami

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 9 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

Už nyní jsme vítězi války na Ukrajině, tvrdí NATO. A kde jsme vyhráli, ptá se Maďarsko

Na setkání ministrů zahraničních věcí členských zemí NATO v Praze zaznělo prohlášení, že "z dlouhodobého hlediska jsme už nyní vítězi války". V pátek to na Facebooku kritizoval maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó, který toto tvrzení označil za projev nedostatku zdravého rozumu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy