Slepice odrané z peří? Další řetězce v ČR skončí s prodejem klecových vajec

Praha - Se slibem ukončení prodeje vajec z klecových chovů nosnic do roku 2025 se připojily k Tesku, Lidlu a Globusu další řetězce - Kaufland, Penny Market a Billa. Ahold uvedl, že ke stejnému závazku přistoupil již dříve. Rohlík.cz je přestane prodávat od konce roku 2019.

Spolek Obraz zveřejnil prostřednictvím reportáže České televize v tomto týdnu záběry ze čtyř klecových českých chovů, ve kterých byly slepice odrané z peří, namačkané v malých klecích a byly tam i kusy, které podmínky chovu nepřežily. 

Kaufland odmítl, že by televizní reportáž měla s jeho rozhodnutím souvislost. "Ráda bych podotkla, že tato obchodní rozhodnutí nejsou reakcí na aktuální mediální dění ohledně klecových chovů, ale výsledkem dlouhodobého strategického plánování naší společnosti," uvedla mluvčí řetězce Renata Maierl. 

Skupina REWE, která v ČR provozuje řetězce Penny Market a Billa, chce mít v nabídce také pouze vejce z bezklecových chovů, a to nejpozději v roce 2025. Ke stejnému datu chce ukončit prodej vajec od slepic z klecového chovu Ahold, který v ČR provozuje prodejny Albert. 

Internetový prodejce potravin Rohlík.cz sdělil, že má v nabídce z 80 procent vejce z podestýlek, v biokvalitě a z volného chovu. Tato vejce jsou podle zakladatele portálu Tomáše Čupra kvalitnější a chutnější, ale také dražší. Zatímco vejce od slepic z klecí může podle něj stát 1,8 koruny, od slepic žijících volně bude stát až trojnásobek. Na trhu jich ale podle něj stejně není dostatek.

Předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá již dříve ČTK sdělila, že uhynulé kusy v chovech jsou nepřípustné, zároveň kritizovala aktivisty, kteří záběry natáčeli. "K opeření slepic na podstrčených záběrech lze snad jen říci, že se jednalo s největší pravděpodobností o hejna, která byla těsně před koncem snáškového cyklu. To znamená ve věku okolo 70. týdne věku, kdy slepice přepeřují, nevyjímaje o jakou technologii se jedná, a každý kdo choval slepice, dobře ví, že v době přepeření nevypadají pěkně," dodala.

Související

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

Více souvisejících

Obchody Vejce Kaufland Penny Market Tesco lidl globus

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Aktualizováno před 37 minutami

Aktualizováno před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy