Poplatky za autorádio, kabelovku i mobilní rádio. Podívejte se, za co všechno musíte platit

Koncesionářské poplatky upravuje zákon. Každá domácnost, která vlastní byť jen přenosné rádio, tak měsíčně zaplatí 45 korun jako rozhlasový poplatek. Televizní poplatek se platí i za počítače s televizní kartou. Naopak za sledování zpravodajství na internetu se platit nemusí.

Koncesionářské poplatky jsou nezbytným finančním zdrojem pro fungování veřejnoprávní České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo). Jejich výše a výběr je pevně stanovený, i přesto instituce neustále řeší problematiku neplatičů. Pokud vaše domácnost disponuje rozhlasovým nebo televizním přijímačem, jste ze zákona povinni se přihlásit k placení televizních či rozhlasových poplatků. V případě neplacení vás čeká tučná pokuta a k tomu tisícové přirážky.

Kdy je ale nutné se k placení poplatků přihlásit? A kdy to není třeba? Server EuroZprávy.cz přináší stručný přehled toho, kdo platit musí, a kdo už ne.

Televizní poplatek PLATÍ

Vlastník televize nebo zařízení, které je schopné jakýkoliv televizní program reprodukovat - sem patří i digitální kabelové televize, přenosné a kapesní televize, autotelevizor Majitel počítače s televizní kartou, USB TV tunerem nebo technologií IPTV Vlastník videorekordéru či DVD rekordéru vybaveného tunerem Uživatel, který používá více než 30 dní televizi nebo zařízení, které je schopné jakýkoliv televizní program reprodukovat

Televizní poplatek NEPLATÍ

Ten, kdo vlastní elektroměr, ale nikoliv televizní přijímač Ten, kdo trpí úplnou nebo praktickou slepotou obou očí a osobou s oboustrannou úplnou nebo praktickou hluchotou Osoba nebo domácnost, jejíž příjem je nižší než 2,15 násobek životního minima. Pozor, nutno dokládat tento fakt každého půl roku Cizinec, kterému nebylo na území Česka uděleno povolení k trvalému pobytu Ten, kdo se televizního přijímače zbaví a následně to oznámí na České poště nebo ČT Ten, kdo nevlastní televizní přijímač a na ČT se kouká pouze přes internet

Důležité vědět

Domácnost platí poplatek za jeden televizní přijímač - nezávisle na počtu adres, nemovitostí a počtu přijímačů. Máte-li na chatě další přijímače, za ně už neplatíte nový poplatek. Pozor, pro právnické osoby to neplatí, ty platí za každý přijímač. Pokuta za nepřihlášenou televizi činí 10 tisíc korun, plus samozřejmě splacení nezaplacených částek Poplatek je splatný vždy do 15. dne ve měsíci, jeho výše je nyní 135 korun měsíčně ČT doručuje výzvu k platbě i všem odběratelům elektřiny, kteří jsou připojeni k distribuční soustavě. Pokud však uživatel nevlastní televizní přijímač, musí to ohlásit, jinak bude zařazen mezi koncesionáře

"Televizní poplatky představují hlavní zdroj financování České televize a tvoří více než 90 % jejích příjmů. Na financování České televize má negativní dopad skutečnost, že od roku 2010 se počet evidovaných poplatníků snižuje a tím dochází i k poklesu finančních prostředků, které má Česká televize k dispozici. Česká televize na tento vývoj reaguje tím, že v co největší míře využívá možnosti dané legislativou k tomu, aby vymáhala dlužné televizní poplatky a identifikovala fyzické a právnické osoby, které nejsou k placení televizního poplatku přihlášeny," stojí ve Výroční zprávě ČT. Z ní také vyplývá, že počet evidovaných televizních přijímačů klesá. 

Velmi podobná pravidla jsou i pro uživatele rozhlasových zařízení. Tam však činí poplatek jenom 45 korun měsíčně. Pokuta za nenahlášení rozhlasového přijímače činí 5 000 korun. Podle šéfky Odboru obchodu a rozhlasových poplatků Českého rozhlasu Eduardy Hekšové je počet rozhlasových přijímačů vyšší než těch televizních.

Rozhlasový poplatek platí navíc:

vlastník a uživatel radiomagnetofonů vlastník a uživatel autorádia, radiobudíku, mini/mikro věž, počítač/notebook s FM/DVB-T tunerem, televize se set-top-boxem nebo tunerem pro příjem digitálního vysílání DVB-T/S/C

Uživatelé rádiových a televizních přijímačů by si také měli dát pozor na to, aby oznámili veškeré změny související s evidencí poplatníka a přijímačů do 15 dní. 

Související

Více souvisejících

televize rádio

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

před 2 hodinami

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 3 hodinami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

V Gaze vládne plnohodnotný hladomor, tvrdí šéfka Světového potravinového programu

Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového programu WFP Cindy McCainová v rozhovoru pro americkou televizi NBC. Zdůraznila přitom, že na světě je dostatek jídla pro všechny obyvatele. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy