Schodek agrárního obchodu ČR je hrozivý. Dovážíme, co umíme vyrobit, zlobí se svaz

České Budějovice - Schodek agrárního zahraničního obchodu se v pololetí meziročně prohloubil o 4,8 miliardy korun na 20,2 miliardy. Celý loňský schodek činil 30,8 miliardy korun, byl tak nejhorší od roku 2011.

Agrární export klesl o 11,8 miliardy korun na 89,6 miliardy, dovoz do ČR se snížil o sedm miliard na 109,8 miliardy korun. Zemědělský svaz, který dnes údaje ČTK na českobudějovickém agrosalonu Země živitelka poskytl, se obává, že se letos schodek prohloubí až právě na nejhorší hodnoty z roku 2011.

"Záporné agrární saldo za loňský rok přesáhlo 30 miliard korun. Průměrné záporné agrární saldo za uplynulých dvacet let bylo zhruba 25 miliard. Z toho vyplývá, že se situace v našem agrárním zahraničním obchodě nezlepšuje," sdělil předseda svazu Martin Pýcha.

Nedojde-li k podstatnému obratu, letos saldo překročí 30 miliard korun. "A nelze vyloučit to, že bude významně vyšší a že se přiblíží rokům, kdy bylo rekordně vysoké záporné agrární saldo, tedy roku 2010 s 35 miliardami a roku 2011 s 36 miliardami korun," dodal Pýcha.

K částečnému zlepšení pod 20 miliard korun došlo za ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který již dříve uvedl, že by si přál, aby schodek klesl na nulu. Na konci jeho výkonu funkce, tedy loni, však již schodek přesáhl 30 miliard korun.

ČR vyváží obilí nebo nezahuštěné mléko, nazpátek z okolních států dováží výrobky s vyšší přidanou hodnotou. Víc než polovinu záporného schodku tvoří schodek u masa, které ČR nejvíc dováží z Německa a Polska. 

"K vlastní újmě ve velkém dovážíme to, co jsme schopni kvalitně vyrobit doma a k tomu zaměstnávat naše pracovníky a realizovat tuzemský potenciál. Z důvodu vysokých agrárních dovozů přicházíme zhruba o 40.000 pracovních míst. Tím, že přicházíme o pracovní místa v zemědělství, ročně ztrácíme na odvodech do státního rozpočtu zhruba čtyři miliardy korun," uzavřel Pýcha.

Související

Více souvisejících

zemědělci dovoz a vývoz Maso Ekonomika Zemědělský svaz ČR

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy