Erste sáhla k radikálnímu kroku: Česká spořitelna vytěsnila drobné akcionáře

Valná hromada České spořitelny dnes rozhodla o nuceném přechodu, tzv. vytěsnění minoritních akcionářů. Všechny akcie banky získá majoritní vlastník, rakouská finanční skupina Erste Group. Zaplatí drobným akcionářům za každou akcii spořitelny 1328 korun. Banka o tom dnes informovala ČTK.

Erste Group dosud vlastnila 98,97 procenta akcií spořitelny, s nimiž je spojen 99,52procentní podíl na hlasovacích právech. Akcie Erste se obchodují na pražské burze, akcie České spořitelny nikoliv. Vedle Erste vlastní 0,59 procenta akcií spořitelny česká města a obce. Zbytek akcií je v držení akcionářů z řad firem a fyzických osob.

Cena za akcii vyplacená drobným akcionářům vychází ze znaleckého posudku společnosti KPMG ČR. S vytěsněním drobných akcionářů bude ukončeno obchodování akcií České spořitelny na volném trhu RM-Systému, což je poslední trh, kde je možné s akciemi spořitelny obchodovat.

Erste tento krok umožní snížit náklady, které vyplývají z roztříštěné vlastnické struktury, uvedl analytik BH Securities Štěpán Křeček. "Je překvapující, že majoritní akcionář k tomuto kroku nesáhl již daleko dříve," doplnil analytik Fio banky David Brzek. Minoritních akcionářů ČS je malé množství, často jde obce či akcionáře z kuponové privatizace a jejich dědice, uvedl Křeček.

Analytik Czech Funds Lukáš Kovanda připomněl, že tuzemské samosprávy získaly bezúplatně akcie spořitelny v roce 1992 při transformaci někdejší České státní spořitelny na akciovou společnost. Původně vlastnily 20procentní podíl. Většina samospráv však od té doby svůj podíl prodala.

Česká spořitelna je největší bankou v ČR podle počtu klientů, ke konci června jich měla 4,64 milionu. V prvním pololetí 2018 jí vzrostl čistý zisk meziročně o 2,6 procenta na 7,9 miliardy Kč. Mateřská Erste Bank je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Erste Group v roce 2000 koupila spořitelnu za 19 miliard korun, což v přepočtu na akcii činilo 240 korun.

Související

Více souvisejících

Česká spořitelna Erste Group Bank Akcie Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy