Rebel v ČNB? Jeden člen rady byl proti zvýšení úrokových sazeb

Pro ponechání úrokových sazeb beze změny hlasoval na zasedání bankovní rady ČNB ve středu 26. září pouze člen bankovní rady Oldřich Dědek. Rada tehdy zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu, hlasovalo pro to šest centrálních bankéřů. Vyplývá to z dnes zveřejněného záznamu z jednání bankovní rady ČNB.

Rada minulý týden zvýšila úrokové sazby potřetí v řadě. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak stoupla na na 1,5 procenta.

"Jeden člen souhlasil se směřováním úrokových sazeb směrem k jejich rovnovážné hodnotě, preferoval však jejich pomalejší zvyšování. Obezřetný přístup odůvodňoval především vnějšími nejistotami a zhoršenou konkurenceschopností při rychlejším růstu sazeb v porovnání s okolními zeměmi," uvádí záznam.

Podle dokumentu proti tomu zazněl na jednání názor, že aktuální ekonomická situace vytváří prostor pro rychlejší přibližování úrokových sazeb jejich neutrální úrovni a že ani zvýšení sazeb o 0,5 procentního bodu na zasedání minulý týden by nebylo makroekonomickou chybou. "Takový krok by však mohl být vnímán jako výraz paniky," dodává dokument.

Záznam také uvádí, že bankovní rada bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, pokud se budou následující prognózy ČNB naplňovat a informace ze zahraničí umožní provést další kroky. "Neznamená to však žádný závazek pro příští jednání," uvedl záznam. Další měnové zasedání bankovní rady bude na počátku listopadu. ČNB zveřejní i novou prognózu.

Někteří členové rady také na jednání upozornili, že růst úrokových sazeb je zároveň prostředkem k tomu, aby ČNB byla připravena na případnou budoucí hospodářskou recesi. "Normalizace úrokových sazeb vytváří prostor, aby měnová politika mohla aktivně reagovat na eventuální nepříznivý vývoj, který by mohl souviset především s aktuálně identifikovanými nejistotami v zahraničí," uvádí záznam.

Celkově se podle dokumentu členové bankovní rady shodli, že "ekonomický příběh stávající prognózy se dobře naplňuje a případné odchylky jsou nevýznamné".

Související

Více souvisejících

ČNB Oldřich Dědek - Ekonomika

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

První americký prezident vinný z trestného činu. Co to pro Trumpa znamená?

Americký exprezident Donald Trump se může v listopadu ucházet o znovuzvolení i přes čtvrteční usvědčení z uplácení a padělání obchodních záznamů. Toto rozhodnutí soudu však může ovlivnit část jeho voličů, zejména v tzv. swing states, uvedl server CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy