Záznam ČNB: Pro sazby beze změny byl Dědek, pro vyšší růst Hampl

Pro ponechání úrokových sazeb beze změny hlasoval na měnovém zasedání bankovní rady České národní banky ve čtvrtek 1. listopadu Oldřich Dědek. Pro zvýšení sazeb o 0,5 procentního bodu pak byl viceguvernér Mojmír Hampl. Vyplývá to ze záznamu z jednání, který dnes ČNB zveřejnila. Bankovní rada nakonec zvýšila úrokové sazby o 0,25 procentního bodu, pro toto rozhodnutí hlasovalo pět ze sedmi centrálních bankéřů. Základní úroková sazby tak stoupla na 1,75 procenta.

Převážná většina členů bankovní rady se podle záznamu přikláněla k názoru, že na dlouhodobý pohyb inflace v horní polovině tolerančního pásma kolem dvouprocentního inflačního cíle musí měnová politika reagovat zpřísněním měnových podmínek, tedy růstem úrokových sazeb.

"Několik členů bankovní rady by si v této souvislosti dokázalo představit růst sazeb o 50 bazických bodů. Nicméně převážila preference politiky malých kroků," uvádí záznam.

ČNB zveřejnila Záznam z jednání bankovní rady ČNB ze dne 1. listopadu 2018 https://t.co/Z5BcXX6H6Q #CNB_cz #bankovni_rada

— Česká národní banka (@CNB_cz) 9. listopadu 2018

Nejistoty ohledně brexitu, nárůstu protekcionistických opatření a rozpočtu Itálie byly pak podle záznamu pro jednoho člena bankovní rady důvodem pro pozvolnější průběh zvyšování sazeb.

Ze záznamu dále vyplývá, že mezi členy bankovní rady panovala shoda v tom, že i přes své zpomalení se česká ekonomika nadále vyvíjí příznivě.

ČNB minulý týden představila novou makroekonomickou prognózu. Zhoršila v ní odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 3,1 procenta a pro příští rok na 3,3 procenta. V předchozí srpnové prognóze centrální banka počítala letos s růstem ekonomiky o 3,2 procenta a příští rok o 3,4 procenta.

Zároveň banka v nové prognóze očekává, že průměrný kurz koruny letos bude 25,60 Kč/EUR a příští rok posílí na průměrných 24,70 Kč/EUR. V roce 2020 by měla koruna podle ČNB posílit na průměrných 24,20 Kč/EUR.

Pro Hampla bylo měnové jednání rady ČNB ve čtvrtek 1. listopadu posledním. Od prosince vystřídají v bankovní radě Mojmíra Hampla a Vladimíra Tomšíka ekonomové Tomáš Holub a Aleš Michl.

Související

Ilustrační foto Původní zpráva

Zdražování se v Česku zastavuje, tvrdí ČNB. Co to ale znamená a co nás čeká dál?

Česká veřejnost, která je zvláště v poslední době ovlivněna zhusta často populistickými výkřiky o „šílené“ drahotě v tuzemsku, dostala od nejvyšší autority v zemi, která má hlídat cenovou a měnovou stabilitu, totiž centrální banky, jasnou odpověď na podobné pokřiky. Česká národní banka totiž během listopadu 2023 uvedla, že se zdražování zastavuje. Podle nejvyššího finančního regulátora se ceny v Česku v posledních devíti měsících zvedly minimálně. Co ale bude dál? 

Více souvisejících

ČNB Ekonomika Mojmír Hampl Oldřich Dědek -

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 33 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy