Katastrofa českého zemědělství? Je stále víc závislé na cizině, svaz bije na poplach

Schodek agrárního zahraničního obchodu se letos za tři čtvrtletí meziročně prohloubil o 27 procent na 28,4 miliardy korun. Klesly hodnoty exportu o 7,2 procenta na 136,8 miliardy korun, dovoz se snížil o 2,6 procenta na 165,2 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo zemědělství. Podle mluvčího Zemědělského svazu ČR Vladimíra Píchy ukazují výsledky totální závislost českého zemědělství na exportu produktů s minimální přidanou hodnotou. Dá se podle něj očekávat, že se schodek na konci roku prohloubí na 35 miliard korun, nebo ještě více.

"Zatím zveřejněné výsledky ukazují, že nás v negativní bilanci bude zřejmě čekat rekordní rok. Podle nich se dá očekávat, že celková záporná hodnota dosáhne 35 miliard korun a obáváme, že v souvislosti s blížícím se koncem roku může být bilance ještě horší. Bohužel se prokazují naše dlouhodobá varování, že nedokážeme surovinu zpracovat vlastními silami a jsme stále více závislí na zahraničních odběratelích," okomentoval výsledky Pícha.

Stát podle něj vyváží mléko, ale dováží mléčné výrobky, obdobná situace je pak u exportu živých zvířat a dovozu masa a masných výrobků. "Ke zhoršení bilance zahraničního obchodu potom stačí jeden či dva méně úrodné roky a snížený export obilovin vede k opětovnému zhoršení výsledku zahraničního obchodu se zemědělskými produkty. Řešení nevidíme pouze v administrativních opatřeních, protože zhoršená bilance je především ve vztahu s ostatními členskými státy EU," dodal. 

K lepšímu výsledku podle něj může přispět větší orientace českých spotřebitelů na tuzemské výrobky s podporou státu od zpracovatelů po zemědělce.

Z ČR se nejvíce vyvážely cigarety, přípravky používané k výživě zvířat, pekařské zboží, nezahuštěné mléko a smetana a potravinové přípravky. Naopak do ČR se dováží vepřové maso, pekařské zboží nebo sýry a tvarohy.

Export do ČR proudil z více než pětiny z Německa a ze 17 procent z Polska. Podíl Německa ale meziročně o 0,4 procentního bodu klesl na 21,3 procenta, u Polska se o půl procentního bodu zvýšil. Dalšími významnými exportéry bylo Nizozemsko, Slovensko, Španělsko a Itálie, ze zemí mimo EU je hlavním českým dovozcem Čína (1,3 procenta), Turecko, Spojené státy americké, Norsko nebo Brazílie.

K částečnému zlepšení salda pod 20 miliard korun došlo za ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který již dříve uvedl, že by si přál, aby schodek klesl na nulu. Na konci jeho funkčního období, tedy loni, však již schodek přesáhl 30 miliard korun.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) se v posledních měsících několikrát vyjádřil, že by byl pro to, aby se na českých pultech v obchodních řetězcích ze zhruba 70 procent vyskytovaly české produkty, a to u komodit, které jsou schopní Češi vyrobit.

Související

Více souvisejících

zemědělci Zemědělský svaz ČR dovoz a vývoz Ekonomika Česká republika

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy