Porcování medvěda? V rozpočtu se má přesunout 983 milionů, řada poslanců s návrhy narazila

Sněmovní rozpočtový výbor dnes podpořil přesuny peněz v návrhu státního rozpočtu na příští rok celkem za 983 milionů korun. Většinu změn, jak je požadovali jiné výbory a jednotliví poslanci, zamítl. Poslanci budou moci další návrhy úprav předkládat za týden při druhém čtení rozpočtu na plénu.

Nejvyšší přesun prosadila předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá z KSČM, tedy strany, která ve Sněmovně toleruje menšinovou vládu hnutí ANO a ČSSD. Z několika kapitol by mělo jít 600 milionů korun na výstavbu a opravy obecních základních a mateřských škol a také nájemních bytů. Vostrá na dotaz novinářů potvrdila, že návrh na přesun 300 milionů korun na podporu výstavby nájemného bydlení byl jednou z podmínek KSČM pro podporu rozpočtu ve třetím čtení.

V kapitole ministerstva práce a sociálních věcí by mělo jít 327 milionů korun navíc na investice v sociálních službách na úkor dávek státní sociální podpory a pěstounské péče. Přesun úspěšně navrhoval Roman Onderka (ČSSD), poukazoval přitom na dohodu ministerstev práce a financí.

Rozpočtový výbor podpořil na návrh Vostré posílení částek na platy zaměstnanců v sedmi rozpočtových kapitolách zhruba o 51 milionů korun z vládní rozpočtové rezervy. Výbor kývl také na převod pěti milionů korun z peněz pro poradní orgány úřadu vlády na příspěvky na podporu zaměstnávání postižených lidí v kapitole ministerstva práce. Chtěl to Jan Hrnčíř z hnutí SPD.

Výbory žádaly přesuny peněz asi za 1,35 miliardy korun, rozpočtový výbor nepodpořil žádný z jejich požadavků. Například sociální výbor neuspěl s přesuny v kapitole ministerstva práce za 410 milionů korun a ministerstvo kultury by nemělo dostat ze všeobecné pokladní správy tři miliony korun na rehabilitaci památníku Jana Palacha před Národním muzeem, jak chtěl školský výbor. Výbor pro veřejnou správu neprosadil mimo jiné navýšení rozpočtu ministerstva pro místní rozvoj o 310 milionů korun na opravy místních komunikací a ministerstva vnitra o 300 milionů korun na investice pro hasiče ze všeobecné pokladní správy.

Poslanci navrhovali přesuny za více než 5,2 miliardy korun. Rozpočtový výbor zamítl například návrh Věry Kovářové (STAN) na přesun 300 milionů korun ministerstvu školství na rozvoj mateřských a základních škol a až 263 milionů korun ministerstvu kultury na obnovu památek, a to na úkor všeobecné pokladní správy. Kovářová neuspěla ani s požadavkem na snížení dotace Českému svazu bojovníků za svobodu na polovinu z navrhovaných 6,3 milionu korun, nebo až na nulu. Peníze chtěla poslat Československé obci legionářské na opravu Larischovy vily.

Pirátka Lenka Kozlová neprosadila zvýšení částky pro ministerstvo kultury na živé umění o 257,2 milionu korun na vrub peněz na státní dluh. Kozlové stranický kolega Mikuláš Ferjenčík pak narazil s návrhem dodat přes miliardu korun na platy v nestátních školách a Lukáš Bartoň s požadavkem dát vysokým školám navíc 773 milionů korun na zvýšení tarifů odborných asistentů.

Snažíme se prosadit rozklikávací rozpočet státu, aby bylo vidět, kam jdou naše peníze. Primárně jde o dvě věci. 1) Vědět, jaké služby si stát vlastně objednává a platí za ně. Na úrovni monitoru státní pokladny... https://t.co/KmNw8ehPWr

— Mikulas Ferjencik (@Mikiferjencik) 27. listopadu 2018

Neuspěla ani Kateřina Valachová (ČSSD), která chtěla přidělit 700 milionů navíc na příplatky učitelů. Vostrá podotkla, že rozpočet kapitoly ministerstva školství vzrostl celkově o 28 miliard korun. "Já si samozřejmě plně uvědomuji, že tato kapitola byla dlouhodobě podfinancována, ale není možné to zlomit za jedno rozpočtové období," uvedla.

Rozpočtový výbor nepodpořil ani doprovodné usnesení školského výboru o zvyšování výdajů na školství tak, aby nejpozději v roce 2025 představovaly alespoň pět procent hrubého domácího produktu a aby platy učitelů rostly každý rok nejméně o 15 procent. Podle předsedkyně Vostré však toto doprovodné usnesení nasadilo tak tvrdá čísla, která nemusí být v souladu s vývojem ekonomiky.

Loni při projednávání návrhu státního rozpočtu na letošní rok rozpočtový výbor podpořil přesuny zhruba za 3,1 miliardy korun. Výbory žádaly změny za téměř 4,6 miliardy korun a jednotliví poslanci za čtyři miliardy korun. Pozměňovacích návrhů od poslanců bylo podle předsedkyně výboru Vostré letos poměrně málo.

"Tak takhle úplně optimisticky bych to neviděla," odpověděla Vostrá na dotaz, zda KSČM ve třetím čtení podpoří státní rozpočet. "Musím říct, že to, co také dlouhodobě signalizujeme, tak to je navýšení, které se týká kapitoly sociálních služeb, takže to budeme určitě ještě načítat ve druhém čtení," dodala. Komunisté by podle ní chtěli přidat i hasičům. "Pak samozřejmě jsou tam i věci, které se netýkají přímo státního rozpočtu," poznamenala. Potvrdila však, že další podmínkou pro podporu rozpočtu je zachování zhruba šestimilionové dotace Českému svazu bojovníků za svobodu.

Související

Více souvisejících

státní rozpočet Miloslava Vostrá Mikuláš Ferjenčík (Pirátská strana) Kateřina Valachová Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 2 hodinami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

Macron: Pokud Rusko prolomí frontu, je možné vyslat na Ukrajinu západní vojska

Francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru pro týdeník The Economist znovu otevřel otázku nasazení západních pozemních jednotek na Ukrajině. Podle něj by se tak mohlo stát v případě, že by Rusko prolomilo frontovou linii a Kyjev by požádal o pomoc.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy