Z třetího pilíře důchodů letos uteklo 17 tisíc lidí. Připojištění nepokryje ani inflaci

Na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému si na konci třetího čtvrtletí spořilo 4,45 milionu lidí. Bylo to o 17.000 méně než na konci loňského roku. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

V transformovaných fondech, kam už lidé nemohou vstupovat, bylo 3,54 milionu lidí. To bylo o 172.000 méně než na konci roku 2017. Doplňkové penzijní spoření, které penzijní připojištění od roku 2013 nahradilo, má 913.000 lidí, o 155.000 více než loni v prosinci.

"Penzijní připojištění v transformovaných fondech sice nabízí účastníkům výhodu v podobě garance nezáporného zhodnocení, ale za cenu velmi nízkého výnosu. Ten v posledních letech nepokrývá ani inflaci," řekl ČTK analytik Broker Consulting Martin Novák. Alespoň nějaký výnos klientům dává státní příspěvek.

Produkty třetího pilíře jsou určeny pro zlepšení životní úrovně v důchodu a spořit si několik let či desetiletí v produktu, který neporáží ani inflaci, není podle něj dobré rozhodnutí. Klienti mladší 45 let by tak měli zvážit přechod do doplňkového penzijního spoření i s tím rizikem, že hodnota jimi vložených prostředků může kolísat, dodal.

Za tři čtvrtletí 2018 činil objem vyplacených státních příspěvků na penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření 5,3 miliardy Kč. Průměrný měsíční státní příspěvek na penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření vzrostl proti konci roku 2017 o osm Kč na 134 Kč. Průměrný měsíční státní příspěvek vyplaceného na penzijní připojištění byl 127 Kč (nárůst o sedm Kč) a na doplňkové penzijní spoření 159 Kč, stejně jako před půl rokem.

Objem příspěvků účastníků penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření v tomto období dosáhl 26,6 miliardy Kč. Celkový průměrný měsíční příspěvek účastníka penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření stoupl proti konci roku 2017 o 33 Kč na 678 Kč. Průměrný měsíční příspěvek účastníka penzijního připojištění se zvýšil o 32 Kč na 656 Kč a účastníka doplňkového penzijního spoření klesl o pět Kč na 771 Kč.

Nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. To je jiné především v nutnosti výběru investiční strategie. Nové fondy už neručí za to, že případná ztráta nesníží úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabízí možné vyšší zhodnocení.

Lidé se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Z původních 44 fondů jich zbylo devět.

Související

Praha

Ve třetím důchodovém pilíři letos ubylo 32 tisíc účastníků

Na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému si na konci letošního třetího čtvrtletí spořilo 4,423 milionu lidí. Bylo to o 32.000 méně než na konci loňského roku. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí, které má ČTK k dispozici.

Více souvisejících

penzijní fondy penzijní připojištění důchody Ekonomika Ministerstvo financí

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy