Češi loni snědli nejvíc drůbežího masa od roku 1948, důvod vás zřejmě překvapí

Spotřeba masa v Česku se loni meziročně nezměnila, když zůstala na 80,3 kilogramu na osobu. O půl kilogramu (tedy o 1,8 procenta) na 27,3 kg se však zvýšila spotřeba drůbežího masa a byla nejvyšší od počátku měření, které začalo v roce 1948, informovala dnes na tiskové konferenci Renata Vodičková z oddělení statistiky zemědělství Českého statistického úřadu. Naopak lidé snědli méně vepřového a hovězího.

Konzumace vepřového masa klesla loni o 1,2 procenta, tedy o půl kilogramu na osobu na 42,3 kilogramu, a hovězího masa o 0,1 kilogramu, tedy o půl procenta na 8,4 kilogramu. Naopak stoupla spotřeba zvěřiny o 17,6 procenta na 1,1 kilogramu.

Nejvyšší spotřeba v historii měření byla také u rostlinných tuků a olejů s hodnotou 17,6 kilogramu na osobu. Spotřeba rostlinných tuků a olejů byla loni 2,5krát větší než v roce 1948, kdy dosahovala sedmi kilogramů. Spotřeba živočišných tuků klesla kvůli nižší spotřebě másla o 0,4 kilogramu (7,4 procenta) a sádla o 0,1 kilogramu (3,3 procenta).

V českém masném jídelníčku tvoří vepřové maso přibližně polovinu objemu, drůbeží maso pak více než třetinu objemu. "Trend je neustále rostoucí, meziročně došlo ke zvýšení o půl kilogramu, ve výrobě bylo zvýšení o jeden kilogram na osobu. Soběstačnost je přibližně 65 procent," řekla o drůbežím masu Vodičková. Naopak poměr vepřového od padesátých let zůstává stále na polovině, klesá poměr spotřebovaného hovězího masa. Drůbeží maso tvořilo v polovině minulého století přibližně pět procent zkonzumovaného masa.

Podle Vodičkové souvisí větší spotřeba drůbežího masa se zrychleným životním stylem, kdy lidé chtějí mít navařeno rychle. Zpracování například hovězího masa trvá déle, aby nebylo tuhé.

Loni se o 2,1 kilogramu snížila spotřeba ovoce mírného pásma, když po jarních mrazech a suchu, které trápilo celou Evropu, byla podprůměrná sklizeň jablek, hrušek a švestek. Naopak spotřeba meruněk stoupla o 43 procent na 1,6 kilogramu, u broskví pak o 16,3 procenta na 4,1 kilogramu. O procento na 88,2 kilogramu se zvýšila spotřeba zeleniny, hlavně díky větší konzumaci květáku, kedlubnů, mrkví a květáku.

O 0,4 procenta na 246,5 kilogramu klesla spotřeba mléka a mléčných výrobků, o 7,4 procenta na pět kilogramů pak spotřeba másla.

Celkem každý obyvatel ČR loni spotřeboval 783,3 kilogramu potravin, což bylo meziročně o 2,3 kilogramu méně. Do celkové spotřeby se započítávají i potravinové odpady. "Je důležité říci, že to rozhodně neznamená, že jeden obyvatel sní přes 780 kg potravin ročně, součástí této hodnoty jsou potravinové ztráty, potravinové odpady. Jsou to ztráty při skladování konkrétní komodity, jde to vlastně přes zpracovatelskou vertikálu od ztráty při výrobě," řekla Vodičková. Eurostat podle ní uvádí, že odpad je kolem 149 kilogramů na obyvatele, podle starších údajů Evropské komise pak 137 kilogramů na obyvatele.

Související

Ministerstvo zemědělství

Inspekce oznámila výsledky kontrol u obilí a masa z Ukrajiny

Kontroly českých dozorových úřadů u obilí, masa nebo vajec z Ukrajiny neobjevily nevyhovující vzorek. Není důvod, aby Česko zakazovalo dovoz těchto produktů, jako to udělalo Polsko, Slovensko a další země. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) spolu s řediteli Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), Státní veterinární správy (SVS) a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Kontroluje se i import z Polska, Slovenska nebo Maďarska.

Více souvisejících

Maso Maso vepřové češi zemědělci

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 20 minutami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 22 minutami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

Policie vyšetřuje smrt ženy v centru Plzně. Nejspíš došlo k trestnému činu

Policie vyšetřuje v Plzni od úterního odpoledne úmrtí ženy, která nejspíš zemřela násilnou smrtí. Případ si převzali krajští kriminalisté. V západočeském městě dnes také museli strážci zákona evakuovat soudní budovy. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy