Milník pro CPI miliardáře Vítka: V Japonsku prodala dluhopisy za víc než dvě miliardy

Realitní skupina CPI Property Group (CPI) miliardáře Radovana Vítka prodala na japonském kapitálovém trhu ve dvou emisích dluhopisy za celkem za 11 miliard jenů, tedy zhruba 2,22 miliardy korun. S obligacemi se bude obchodovat na japonském dluhopisovém trhu Tokyo Pro-Bond.

Technicky se podle deníku E15 emise uskuteční během příštího týdne. "Transakce představuje historický milník nejen pro naši skupinu, ale i pro japonské dluhopisové trhy," citovaly Hospodářské noviny generálního ředitele CPI Martina Němečka. CPI Property Group se podle něj stala první evropskou realitní společností, která dokončila veřejnou nabídku dluhopisů v Japonsku.

Peníze získané prodejem hodlá firma po převedení na eura použít na splacení části úvěru od bank. "Například ČSOB, Komerční banka nebo UniCredit tak přišly předčasným splacením o peníze z úroků," uvedly HN.

Japonsko je zemí s jedněmi z nejnižších úrokových sazeb na světě. Za půjčku tamní vládě na deset let například nežádají investoři v současnosti žádný roční úrok. To zvyšuje jejich ochotu financovat půjčky firmám za nižší úrok než v jiných regionech.

Dluhopis se splatností deseti let nabídla CPI Japoncům s ročním úrokem 1,995 procenta. Například český stát si na stejnou dobu půjčuje v korunách za více než dvě procenta, uvedla E15. Z tříletého bondu bude CPI vyplácet investorům ročně 1,414 procenta.

Realitní skupina CPI Property Group se zaměřuje na dlouhodobé investice a pronájmy nemovitostí zejména ve střední a východní Evropě. Většinovým akcionářem skupiny, která spravuje aktiva za osm miliard eur (přes 200 miliard korun), je Radovan Vítek.

Sídlo má společnost v Lucembursku a její akcie jsou obchodované na frankfurtské burze. V portfoliu má 418 nemovitostí, a to maloobchodních ploch, bytů, kanceláří, hotelů, biofarem, skladů a průmyslových budov. Skupina loni vydělala 16,9 miliardy korun, čistý zisk se tak meziročně zvýšil zhruba o 40 procent.

Související

Soud, ilustrační foto

Žaloba na miliardáře Vítka zamítnuta. Bývalí manažeři MUS neuspěli u amerického soudu

Soud v New Yorku zamítl žalobu amerického hedgeového fondu Kingstown a firem někdejších manažerů Mostecké uhelné společnosti (MUS) Marka Čmejly a Jiřího Diviše proti společnosti CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka. CPI o tom dnes informovalo v tiskové zprávě. Spor se týkal převzetí firmy Orco Property Group, kterým údajně Vítek připravil žalobce o více než miliardu dolarů (zhruba 23 miliard korun).

Více souvisejících

CPI Property Group (CPIPG) Radovan Vítek dluhopisy Ekonomika

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 8 minutami

před 8 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy