Konec zlatých padáků? Vláda změnila limity příjmů pro zásady odměňování

Zásady pro odměňování manažerů ve státních firmách nebo firmách se státní účastí se nově budou týkat těch, jejichž roční příjem přesáhne 2,5 milionu korun. Vláda totiž dnes na návrh ministerstva financí zvýšila limit z 1,8 milionu korun. Na twitteru o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Úřad změnu odůvodňuje tím, že je třeba limit přizpůsobit vývoji manažerských mezd v ČR, které v posledních letech rostly. Naposledy byl totiž limit stanoven v roce 2010. Zásady by se tak nově měly dotknout nově manažerů s měsíčním hrubým příjmem nad 208.000 korun.

Podle vládních zásad odměňování má manažer ve státní firmě zaručenou jen maximálně polovinu svého ročního příjmu podle smlouvy. Druhá půlka závisí na splnění stanovených kritérií a výsledcích firmy.

Mezi další pravidla zásad odměňování patří to, že v případě konkurenční doložky by její výše neměla přesáhnout šestinásobek průměrného měsíčního příjmu. Zároveň může být tato částka v případě vlastního odchodu manažera krácena podle délky odpracované doby.

Stejně tak i odchodné nesmí přesáhnout šestinásobek průměrného výdělku. Odchodné se ovšem nevyplatí v případě manažerského selhání nebo vlastního odchodu.

Pokud má manažer sjednány obě formy, tedy odchodné i konkurenční doložku, nesmí jejich souhrnná výše přesáhnout šestinásobek průměrného měsíčního výdělku.

"Obří zlaté padáky jsou ve státních firmách nepřijatelné. Jejich manažeři budou odměňováni výhradně podle výsledků své práce," uvedla na twitteru Schillerová.

Obří zlaté padáky jsou ve státních firmách nepřijatelné! Jejich manažeři budou odměňováni výhradně podle výsledků své práce. Těší mě, že vláda schválila nové Zásady odměňování manažerů státních firem, které jsem předložila. A vláda si každý rok posvítí na to, jak jsou plněny!

— Alena Schillerová (@alenaschillerov) 12. prosince 2018

Podle zprávy o plnění zásad odměňování vedoucích zaměstnanců a členů orgánů těchto společností, kterou projednala na počátku listopadu vláda, se zásady odměňování týkají 174 míst v 35 firmách. Celkem 108 pozic spadá pod ministerstvo financí, z toho 54 míst ve společnosti ČEZ. Příjmy nad 1,8 milionu korun ročně má i 33 manažerů ve společnosti Letiště Praha. V případě ministerstva průmyslu a obchodu se příjem nad 1,8 milionu korun týká 23 pozic v sedmi firmách, u ministerstva dopravy 18 pozic ve čtyřech firmách, u ministerstva zemědělství devíti pozic u osmi společností, u ministerstva dopravy šesti míst v pěti firmách a u ministerstva vnitra deseti pozic u dvou společností.

Související

Alena Schillerová

Vláda ANO a SPD? Podle Schillerové nepředstavitelné

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) uvedla, že si nedokáže představit, že by hnutí ANO po příštích sněmovních volbách vytvořilo vládu s hnutím SPD. Tento názor podle ní "začíná probublávat" i v celém poslaneckém klubu.

Více souvisejících

Alena Schillerová Vláda ČR mzdy / platy manažeři

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy